Sve manje đaka na popravnom ispitu

22 avgusta, 2016

Većina đaka prođe godinu iz prve
Popravni ispiti u osnovnim i srednjim školama biće održani posle 22. avgusta, a broj učenika koji ih polaže manji je nego ranijih godina.
Teenage Student Studying Hard --- Image by © Randy Faris/Corbis
U nekim školama taj broj je gotovo prepolovljen u odnosu na period od pre deset godina.
– Od 1.200 učenika, na popravni ispit izlazi njih pedesetak. Međutim, pre deset godina toliko ih je ponavljalo godinu, a na popravni je išlo više od 100 đaka. Daleko od toga da su kriterijumi spušteni, oni su samo ujednačni – ističe direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Pročitajte i Šarčević: Gledaćemo da se Uputstvo o formiranju odeljenja ne primenjuje

On dodaje da nema pravila kada je reč o predmetima. Učenici ove škole polagaće matematiku, srpski, hemiju, fiziku, filozofiju, strane jezike…
Znatno smanjenje broja srednjoškolaca koji izlaze na popravni ispit ističe i direktorka Medicinske škole Beograd Nada Trifković.
– Ove godine polaže za trećinu manje učenika nego prošle, a težimo ka tome da ih bude sve manje. Uglavnom su problematični stručni predmeti poput mikrobiologije i farmakologije, ali i fizika – kaže direktorka.
Kao neke od razloga za ovakav trend navodi orijentaciju ka praktičnoj nastavi, odlazak u penziju profesora koji su obarali veliki broj učenika, ali i pooštravanje kriterijuma za upis pa samim tim i veći broj dobrih učenika.
Za razliku od drugih srednjih škola, u Matematičkoj gimnaziji ove godine neće biti popravnih ispita, jer nema učenika sa jedinicama.
– I ranijih godina se dešavalo da nema učenika na popravnom ispitu, dok ih nekada budu jedno, dvoje – objašnjava Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Pročitajte i  Smanjuje se broj odeljenja: Đake “mešaju” kao karte

U OŠ „Gornja varoš“ u Zemunu, krajem avgusta polagaće se istorija, matematika i nemački.
– Popravni se organizuje za dva učenika petog i jednog učenika šestog razreda, što je manje nego ranije – kaže direktor ove škole Ilija Mirović i dodaje da dva učenika ponavljaju razred.
Poput starijih drugara iz Matematičke gimnazije, učenici OŠ „Skadarlija“ neće izlaziti na popravni ispit.
– Prošle i ove godine nema učenika na popravnom, dok je ranije bio možda jedan, dvoje – ističe direktorka Mirjana Sloboda.
Popravni ispiti obično se održavaju od 24. do 28. avgusta, nakon održane pripremne nastave koja čini 10 odsto časova od ukupnog broja godišnjeg fonda za taj predmet i koja se organizuje za učenike sa jednom ili dve jedinice – kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.
Većina nastavnika, inače, trudi se da tokom pripremne nastave i poduči učenike i psihološki ih pripremi za ispit od kojeg im zavisi čitava godina.
 
Milica Rašić
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama