Све мање ђака на поправном испиту

22 августа, 2016

Већина ђака прође годину из прве
Поправни испити у основним и средњим школама биће одржани после 22. августа, а број ученика који их полаже мањи је него ранијих година.
Teenage Student Studying Hard --- Image by © Randy Faris/Corbis
У неким школама тај број је готово преполовљен у односу на период од пре десет година.
– Од 1.200 ученика, на поправни испит излази њих педесетак. Међутим, пре десет година толико их је понављало годину, а на поправни је ишло више од 100 ђака. Далеко од тога да су критеријуми спуштени, они су само уједначни – истиче директор Земунске гимназије Милош Бјелановић.

Прочитајте и Шарчевић: Гледаћемо да се Упутство о формирању одељења не примењује

Он додаје да нема правила када је реч о предметима. Ученици ове школе полагаће математику, српски, хемију, физику, филозофију, стране језике…
Знатно смањење броја средњошколаца који излазе на поправни испит истиче и директорка Медицинске школе Београд Нада Трифковић.
– Ове године полаже за трећину мање ученика него прошле, а тежимо ка томе да их буде све мање. Углавном су проблематични стручни предмети попут микробиологије и фармакологије, али и физика – каже директорка.
Као неке од разлога за овакав тренд наводи оријентацију ка практичној настави, одлазак у пензију професора који су обарали велики број ученика, али и пооштравање критеријума за упис па самим тим и већи број добрих ученика.
За разлику од других средњих школа, у Математичкој гимназији ове године неће бити поправних испита, јер нема ученика са јединицама.
– И ранијих година се дешавало да нема ученика на поправном испиту, док их некада буду једно, двоје – објашњава Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

Прочитајте и  Смањује се број одељења: Ђаке “мешају” као карте

У ОШ „Горња варош“ у Земуну, крајем августа полагаће се историја, математика и немачки.
– Поправни се организује за два ученика петог и једног ученика шестог разреда, што је мање него раније – каже директор ове школе Илија Мировић и додаје да два ученика понављају разред.
Попут старијих другара из Математичке гимназије, ученици ОШ „Скадарлија“ неће излазити на поправни испит.
– Прошле и ове године нема ученика на поправном, док је раније био можда један, двоје – истиче директорка Мирјана Слобода.
Поправни испити обично се одржавају од 24. до 28. августа, након одржане припремне наставе која чини 10 одсто часова од укупног броја годишњег фонда за тај предмет и која се организује за ученике са једном или две јединице – каже председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.
Већина наставника, иначе, труди се да током припремне наставе и подучи ученике и психолошки их припреми за испит од којег им зависи читава година.
 
Милица Рашић
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама