Све школе у Србији за 30 месеци биће повезане на Академску мрежу (АМРЕС)

Све школе у Србији за 30 месеци биће повезане на Академску мрежу (АМРЕС), предвиђено је протоколом који су потписали министар просвете Младен Шарчевић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.


Све школе у Србији опремљене су рачунарима и скоро све имају интернет, преко комерцијалних провајдера, али повезивање на АМРЕС омогући ће бржи, бољи проток.
Пројектом је предвиђено да Министарство просвете опреми школе неоходном опремом, Министарство телекомуникација да обезбеди мрежу, а Министарство финансија да обезбеди новац за то, а крајњи ефекат тог пројекта биће да ће интернет бити доступан у свим школским учионицама у Србији, али и да ће бити квалитетнији и бржи.
Ресорно министарство у обавези је да набави рачунаре, таблете, штампаче, пројекторе, смарт табле, Е дневник у свим школама.
Скоро 80 одсто школа у Србији већ су повезане на АМРЕС мрежу и све су опремљене неопходним рачунарима.
“Ми смо током лета обезбедили доста донација, доста је рачунара набављено средствима из буџета. Имамо још један кредит, где ћемо током јесени набавити 400 до 500 рачунара”, рекао је за Танјуг министар просвете Шарчевић.
Потписници ће предложити влади формирање радне групе како би се утврдили најповољнији извор финансирања у складу са Меморандумом о разумевању који је Влада Србије потписала са Компанијом Циско и Споразумом о стратешком партнерству које је закључило министарство са компанијом “Хуавеј”.
“Радимо мрежни систем који ће омогућити да деца могу да користе и свој алат, свој таблет, тако да је то нешто на шта су околне земље пуно пара потрошиле”, појаснио је министар Шарчевић и додао да од јесени Е дневник почиње да се реализује у 200 школа и да ће посао бити настављен наредне школске године.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да се тражи најбољи начин финансирања пројекта и додаје да без примене информатичког знања привреда ни једне земље не може да буде конкурентна на тржишту.
“Ми, на жалост, имамо 40 одсто популације без одговарајућег нивоа дигиталних вештина. Са реформама образовног система ми хватамо корак са технолошком револуцијом”, рекао је Љајић.
Крајњи ефекат пројекта, појашњава, је да се обезеде неопходни услови да свака школа у Србији добије приступ брзом интернету, да све школе имају једнако опремљене кабинете са одговарајућом опремом.
“Тиме ће се избећи разлике које постоје и у економском и у дигиталном смислу. Дакле школе у Трговишту ће имати једнаке услове као свака школа у Београду. То опет повећава ниво дигиталних компентенција наставника и ученика и дугорочно обезбедити већи број ИТ стручњака у Србији”, закључио је он.

 
Извор: Танјуг