Колико пута дневно треба мазати дечју кожу кремама са заштитним фактором и шта је то SPF

Једна од најчешћих грешака које родитељи праве када је реч од заштити деце од сунца је та што верују да децу треба штитити од УВ зрака само онда када су на плажи или базену.

Заштита од сунца потребна је увек када је дете изложено сунцу, па чак и ако је то свега 15 минута, на игралишту, у шорцу и мајици. Само једном дозволите да дете изгори и повећаћете шансу да у будућности оболи од меланома за 100%.

Како штитити децу?
  • Потражите хлад. УВ зрачење најјаче је средином дана, па је то период који би свакако требало да планирате за активности у затвореном. Ако то није могуће, потражите заштиту у хладу, испод дрвета или сунцобрана.
  • Покријте што већу површину коже. Знамо да је ово на великим врућинама готово немогуће, али увек када можете, деци обуците дуге панталоне и мајицу дугих рукава. Имајте на уму да сунце није исто као кад смо ми били деца и да је заштита данас много потребнија него тад. Можда нисте знали, али, мокра мајица много слабије штити него сува, а тамне боје пружају бољу заштиту од светлих. Неки произвођачи одеће чак су почели да на етикетама бележе степен УВ заштите који пружа одређени комад одеће.
  • Користите шешир и наочаре. Ово је прилично очигледно – шешир штити лице и врат, док наочаре штите очи од УВ зрака, чији прекомерни утицај касније у животу може довести до настанка катаракте. Потражите наочаре које блокирају и до 100% УВА и УВБ зрака.
  • Користите креме са заштитним фактором. Када бирате лосион за заштиту дечје коже од сунца, важно је да одаберете онај који пружа и УВА и УВБ заштиту.
Шта је то SPF и шта значе те бројке?

SPF је скраћеница за „фактор заштите од сунца”. Ако ваше дете без заштите поцрвени на сунцу за, рецимо, 10 минута, ако му намажете заштитну крему са фактором 15, повећаћете могућност безбедне изложености сунцу за 15 пута. Дакле, не би требало да поцрвени најмање 150 минута. Иако већина родитеља ни у лудилу неће намазати тако низак заштитни фактор, Америчка асоцијација педијатара каже да он блокира око 93% штетних сунчевих зрака, док фактор 50 блокира 98%.

Шта још треба да знате

Кожа постаје розикаста? Незаштићена кожа може изгорети за само 15 минута. Али понекад може бити потребно да прође и свих 12 сати да би се показале последице изложености сунцу. У преводу, ако је кожа вашег детета само малкице розикаста данас, већ сутра може бити црвена. Да бисте то спречили, избегавајте директно сунце и користите креме са заштитним фактором и када идете само до продавнице.

Слатко вам је кад дете добије боју? Нема другог начина да се ово каже – кожа која тамни је кожа која се оштећује. Било каква промена на кожи као последица сунца, било да она постаје бронзана или црвена, значи да је дете изложено штетним УВ зрацима.

Дакле, ако планирате одмор, имајте на уму да је најбоље да се вратите са што мање промењеном бојом коже. Нарочито када је о деци реч. Некад је заиста било модерно доћи с одмора што тамније коже, данас је то знак да сте недовољно информисани о томе шта сунчање чини вашој и кожи ваше деце.

А. Цвјетић