Koliko puta dnevno treba mazati dečju kožu kremama sa zaštitnim faktorom i šta je to SPF

jul 1, 2020

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave kada je reč od zaštiti dece od sunca je ta što veruju da decu treba štititi od UV zraka samo onda kada su na plaži ili bazenu.

Zaštita od sunca potrebna je uvek kada je dete izloženo suncu, pa čak i ako je to svega 15 minuta, na igralištu, u šorcu i majici. Samo jednom dozvolite da dete izgori i povećaćete šansu da u budućnosti oboli od melanoma za 100%.

Kako štititi decu?
  • Potražite hlad. UV zračenje najjače je sredinom dana, pa je to period koji bi svakako trebalo da planirate za aktivnosti u zatvorenom. Ako to nije moguće, potražite zaštitu u hladu, ispod drveta ili suncobrana.
  • Pokrijte što veću površinu kože. Znamo da je ovo na velikim vrućinama gotovo nemoguće, ali uvek kada možete, deci obucite duge pantalone i majicu dugih rukava. Imajte na umu da sunce nije isto kao kad smo mi bili deca i da je zaštita danas mnogo potrebnija nego tad. Možda niste znali, ali, mokra majica mnogo slabije štiti nego suva, a tamne boje pružaju bolju zaštitu od svetlih. Neki proizvođači odeće čak su počeli da na etiketama beleže stepen UV zaštite koji pruža određeni komad odeće.
  • Koristite šešir i naočare. Ovo je prilično očigledno – šešir štiti lice i vrat, dok naočare štite oči od UV zraka, čiji prekomerni uticaj kasnije u životu može dovesti do nastanka katarakte. Potražite naočare koje blokiraju i do 100% UVA i UVB zraka.
  • Koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Kada birate losion za zaštitu dečje kože od sunca, važno je da odaberete onaj koji pruža i UVA i UVB zaštitu.
Šta je to SPF i šta znače te brojke?

SPF je skraćenica za „faktor zaštite od sunca”. Ako vaše dete bez zaštite pocrveni na suncu za, recimo, 10 minuta, ako mu namažete zaštitnu kremu sa faktorom 15, povećaćete mogućnost bezbedne izloženosti suncu za 15 puta. Dakle, ne bi trebalo da pocrveni najmanje 150 minuta. Iako većina roditelja ni u ludilu neće namazati tako nizak zaštitni faktor, Američka asocijacija pedijatara kaže da on blokira oko 93% štetnih sunčevih zraka, dok faktor 50 blokira 98%.

Šta još treba da znate

Koža postaje rozikasta? Nezaštićena koža može izgoreti za samo 15 minuta. Ali ponekad može biti potrebno da prođe i svih 12 sati da bi se pokazale posledice izloženosti suncu. U prevodu, ako je koža vašeg deteta samo malkice rozikasta danas, već sutra može biti crvena. Da biste to sprečili, izbegavajte direktno sunce i koristite kreme sa zaštitnim faktorom i kada idete samo do prodavnice.

Slatko vam je kad dete dobije boju? Nema drugog načina da se ovo kaže – koža koja tamni je koža koja se oštećuje. Bilo kakva promena na koži kao posledica sunca, bilo da ona postaje bronzana ili crvena, znači da je dete izloženo štetnim UV zracima.

Dakle, ako planirate odmor, imajte na umu da je najbolje da se vratite sa što manje promenjenom bojom kože. Naročito kada je o deci reč. Nekad je zaista bilo moderno doći s odmora što tamnije kože, danas je to znak da ste nedovoljno informisani o tome šta sunčanje čini vašoj i koži vaše dece.

A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama