Све више наставника заражено корона вирусом

септембар 23, 2021

Све више наставника заражено је корона вирусом, то потврђују и саговорници “Блица”, али и наши читаоци који нам јављају да им од учитеља стижу молбе да децу не остављају у боравку, уколико то није неопходно.

Foto: Canva

– У овом тренутку не могу рећи прецизно колико је наставника заражено и колико их је у самоизолацији. Могу да кажем да је ово један велики удар короне, али да ово није удар на наставнике какав је био у новембру прошле године. Прошле године је било горе – рекла је за “Блиц” Јасна Јанковић, испред Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Немогуће наћи замену

Према њеним речима, практично је немогуће наћи и замену.

– Све мање људи уопште жели да ради у школству. Поготово у овој неизвесној ситуацији када ви сваког петка добијате упутство како радите од понедељка, односно не знате како ћете радити следеће недеље. Додајте на то и све ризике од заражавања у колективу… – каже она.

Додаје и да наставника иначе нема, и без короне.

– И то у неким струкама које су добро плаћене и ван школе. Првенствено су ту математичари, информатичари, физичари који лепо зарађуају ван школа. Ја нисам оптимистична да ће школе моћи још дуго овако по овом моделу – сматра она.

Замене траже и преко друштвених мрежа

Њене речи у потпуности потврђује и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Он каже да се због тога долази у ситуацију да се “заменски наставници” траже преко огласа на друштвеним мрежама. Такође и да школски психолози и директори школа ускачу да мењају колеге на боловањима.

Ово потврђује и то што је неколико директора основних и средњих школа које је “Блиц” контактирао како би добио одговоре, није могло да разговара баш због обољевања од ковида.

У боравак само ако је неопходно

Да је све више заражених наставника, потврђују и наши читаоци. Тако нам је неколико родитеља из центра Београда рекло да им је данас стигла порука од учитељице да ко год може, децу не оставља у боравку.

Како су нам испричали, родитељи су замољени да, због повећаног броја болесних наставника, не остављају децу дуже у школи, односно у боравку. Да то ураде само ако је непходно, док се ситуација не стабилизује.

Осим тога, додају, наводи се и да је јако тешко наћи замену за заражене наставнике, а што о чему су причали и наши саговрници са почетка текста. Алтенратива је, кажу спајање више одељења у боравку, што није пожељна опција у овом тренутку.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама