Sve više nastavnika zaraženo korona virusom

septembar 23, 2021

Sve više nastavnika zaraženo je korona virusom, to potvrđuju i sagovornici “Blica”, ali i naši čitaoci koji nam javljaju da im od učitelja stižu molbe da decu ne ostavljaju u boravku, ukoliko to nije neophodno.

Foto: Canva

– U ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko je nastavnika zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji. Mogu da kažem da je ovo jedan veliki udar korone, ali da ovo nije udar na nastavnike kakav je bio u novembru prošle godine. Prošle godine je bilo gore – rekla je za “Blic” Jasna Janković, ispred Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Nemoguće naći zamenu

Prema njenim rečima, praktično je nemoguće naći i zamenu.

– Sve manje ljudi uopšte želi da radi u školstvu. Pogotovo u ovoj neizvesnoj situaciji kada vi svakog petka dobijate uputstvo kako radite od ponedeljka, odnosno ne znate kako ćete raditi sledeće nedelje. Dodajte na to i sve rizike od zaražavanja u kolektivu… – kaže ona.

Dodaje i da nastavnika inače nema, i bez korone.

– I to u nekim strukama koje su dobro plaćene i van škole. Prvenstveno su tu matematičari, informatičari, fizičari koji lepo zarađuaju van škola. Ja nisam optimistična da će škole moći još dugo ovako po ovom modelu – smatra ona.

Zamene traže i preko društvenih mreža

Njene reči u potpunosti potvrđuje i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On kaže da se zbog toga dolazi u situaciju da se “zamenski nastavnici” traže preko oglasa na društvenim mrežama. Takođe i da školski psiholozi i direktori škola uskaču da menjaju kolege na bolovanjima.

Ovo potvrđuje i to što je nekoliko direktora osnovnih i srednjih škola koje je “Blic” kontaktirao kako bi dobio odgovore, nije moglo da razgovara baš zbog oboljevanja od kovida.

U boravak samo ako je neophodno

Da je sve više zaraženih nastavnika, potvrđuju i naši čitaoci. Tako nam je nekoliko roditelja iz centra Beograda reklo da im je danas stigla poruka od učiteljice da ko god može, decu ne ostavlja u boravku.

Kako su nam ispričali, roditelji su zamoljeni da, zbog povećanog broja bolesnih nastavnika, ne ostavljaju decu duže u školi, odnosno u boravku. Da to urade samo ako je nephodno, dok se situacija ne stabilizuje.

Osim toga, dodaju, navodi se i da je jako teško naći zamenu za zaražene nastavnike, a što o čemu su pričali i naši sagovrnici sa početka teksta. Altenrativa je, kažu spajanje više odeljenja u boravku, što nije poželjna opcija u ovom trenutku.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama