Sveobuhvatna knjiga za decu o svetskoj istoriji – Mi i naša istorija

U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga Mi i naša istorija, privlačna sveobuhvatna priča o svetskoj istoriji, namenjena pre svega mladim ljubiteljima nauke o prošlosti. Ova istorija sveta, pisana u prvom licu množine, omogućava čitaocu da bude sastavni deo čovečanstva svake istorijske epohe. Zanimljive tekstove o kulturama sa svih kontinenata prate brojne ilustracije i detaljne mape doprinoseći tome da daleka prošlost postane razumljiva i bliska.

Knjiga Mi i naša istorija daje hronološki pregled događaja od pojave našeg zajedničkog pretka u Africi do naših dana. U najranijoj istoriji bili smo lovci sakupljači, a zatim smo izumeli alatke i postali zemljoradnici ili stočari. Skrivali smo se u pećinama, a hiljadama godina kasnije naučili smo da gradimo kuće. Stvorili smo pismo, bavili se filozofijom, astronomijom, geometrijom. Podizali smo hramove, strahovali od bogova, sukobljavali se ili udruživali. Otkrivali smo udaljene krajeve i osvajali teritorije. Posvećivali smo se zanatstvu ili radili u fabrikama za bedne nadnice. Ratovali smo, mirili se, borili za ljudska prava…

Naša prošlost bila je puna borbe za opstanak, kolonizacije, revolucija, ropstva i ratova.
Želeli smo da ispričamo našu istoriju. Ne istoriju kraljeva, kraljica, vođa, emira, velikih mogula, imperatorki, carica, predsednika i diktatora … već našu. Istoriju muškaraca, žena i dece stanovnika Zemlje. Taj roman-reka počinje pre približno 150.000 godina i ne završava se, a njegovi junaci smo mi. Uprkos mračnim razdobljima, čestim ratovima i sukobima s kojima se i danas suočavamo, otkrili smo, napravili i stvorili mnogo toga čudesnog i promenili smo svet.

Iako smo često bili podsticani da mrzimo jedni druge, umeli smo da gradimo i bratske odnose.

Pogledajmo – ne stavljajući ovu ili onu zemlju u prvi plan – šta smo doživeli za sve to vreme. Šta će okriti taj pogled?, poručuju autori knjige Kristof Ila-Somer i Ivan Pomo.