Svetski dan nauke donosi i 30% popusta na knjige o nauci za decu

7 novembra, 2019

Svetski dan nauke obeležava se 10. novembra. Ustanovio ga je Unesko, a on se širom sveta obeležava od 2002. godine kako bi se skrenula pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

Kako bi nauku približio deci i mladima, Kreativni centar se trudi da u svojoj ponudi ima zanimljive knjige iz oblasti popularne nauke. Dosad je ova izdavačka kuća dobila čak deset Nagrada Neven za popularnu nauku, a ta izdanja odlično su primljena i u svetu i prevedena na veliki broj jezika.

„Popularna nauka zapravo jeste nauka! Ali to je nauka za one koji nisu naučnici, za one koji su suviše mali da bi to bili, za one koji vole i za one koji ne vole da uče, za one koji hoće mnogo da saznaju i za one koji žele dobro da se zabavljaju. A takvih je mnogo više od onih koji su već dobili Nobelovu nagradu“, navela je Milena Trutin, urednica izdanja iz oblasti popularne nauke u Kreativnom centru.

Među najnovijim izdanjima Kreativnog centra izdavajaju se dve izuzetno interesantne knjige sa prozorčićima namenjene svima koji su stariji od 9 godina, a ljubitelji su nauke.

Čuda tehnike

Knjiga Čuda tehnike pružiće deci priliku da se na zabavan i inspirativan način upoznaju sa uzbudljivim svetom tehnike i inženjerstva.

Inženjering pomaže u uobličavanju sveta oko nas – od kuća i gradova u kojima živimo do načina na koji putujemo, pa čak i do zvuka muzike koju slušamo. Otvarajući mnoštvo prozorčića, deca će otkriti kako inženjering funkcioniše, šta sve inženjeri rade i kako stvaraju bolji svet. Saznaće šta drži avione u vazduhu, kako bicikl usporava ili ubrzava, šta se dešava sa raketom posle uzletanja, kako oblakoderi mogu da izdrže zemljotres i mnoge druge zanimljivosti.
Knjiga Čuda tehnike objavljena je 2018. godine u Engleskoj u čast obeležavanja Godine inženjera, kampanje koju je britanska vlada pokrenula kako bi skrenula pažnju mladima na jedno od najvažnijih i najtraženijih zanimanja današnjice.

„Bez obzira na to da li će ovu knjigu naći u školi, biblioteci ili na polici kod kuće, sigurna sam da će ovo revolucionarno izdanje mnoge buduće pronalazače i inženjere podstaći na razmišljanje o tome kako mogu promeniti svet“, navela je Nusrat Gani, članica britanskog Parlamenta i koordinatorka projekta „Godina inženjera“.

Matematika sa 86 prozorčića za otvaranje

Nova knjiga Matematika sa 86 prozorčića za otvaranje namenjena je mlađim osnovcima i uvodi ih u svet te zanimljive nauke.

Deca će uz pomoć ove knjige shvatiti da matematika ne služi samo za rešavanje zadataka u udžbenicima već i da je primenjujemo u svakodnevnom životu na različite načine – kad nešto brojimo, merimo i pronalazimo rešenja za razne probleme. U knjizi se nalazi 86 prozorčića iza kojih se kriju rešenja različitih matematičkih problema i mozgalica, a otvaranjem prozorčića čitaoci će otkriti da matematika može biti zabavna.

Povodom Svetskog dana nauke izdavačka kuća Kreativni centar organizovala je akciju Nedelja nauke. Tokom ove akcije, koja će važiti od 7. do 14. novembra, 12 odabranih knjiga čija je tema nauka za decu biće na posebnom popustu od 30%. Ova akcija važi u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (TC Eurocentar, Makedonska 30), kao i na sajtu ove izdavačke kuće.

“Dok dete odrasta, kao nekom geometrijskom progresijom skraćuje se vreme koje provodi s porodicom, a to roditeljima nameće nov zadatak – da vreme koje provode s decom učine što sadržajnijim i zanimljivijim. Naravno, rešenje je u tome da članovi porodice rade nešto zajedno, a eksperimenti iz knjiga popularne nauke kao stvoreni su za takvo druženje! Pročita se uputstvo, pripremi materijal i nastaje – čarolija! U kući će se možda pojaviti poneka šoljica u kojoj rastu kristali ili će se pod rukom naći neki improvizovani muzički instrument za proučavanje prenošenja oscilacija kroz vazduh. Deca posle takvih druženja počinju da razmišljaju prirodnjački, shvataju da nešto naizgled jednostavno može biti veoma složeno, a da su složeni problemi često u suštini jednostavni. Ne moraju da postanu naučnici, ali će lakše završiti škole koje odaberu. I još nešto, ali ne manje važno – deca će pamtiti eksperimente kao nešto najlepše što su radila s roditeljima”, navodi Milena Trutin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Svetski dan nauke donosi i 30% popusta na knjige o nauci za decu"

  1. Alex kaže:

    Jako lepe vesti. Misljenja sam da su deca danas jako opterecena, da se u skoli uci dosta nebitnih stvari i da pored svih vannastavnih aktivnosti deca vise nemaju detinjstvo…ALI! Mnogo je dece zeljno ucenja, nisu sva deca ista i drago mi je kada postoji mogucnost da im se isto pruzi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama