Svi nastavnici moći će na revers iz škola da uzmu računare i drugu računarsku opremu

22 jula, 2020

Svi nastavnici moći će na revers iz škola da uzmu računare i drugu računarsku opremu koja im je potrebna za onlajn nastavu, koja bi, budući da epidemija korona virusa ne jenjava, mogla da se odvija i od septembra.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je početkom ovog meseca naveo da je u pripremi više scenarija za kombinovanu nastavu, koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, dodajući da se snimaju časovi za onlajn nastavu, u slučaju da korona virus bude prisutan na početku nove školske godine.

Takođe, naveo je tada da se utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta, za model kombinovane nastave koja bi podrazumevala da učenici naizmenično jedne nedelje idu u školu, a druge prate onlajn nastavu.

Ukoliko bi nastavnici morali opet da drže onlajn časove, a ako to nije samo preko televizije, otvara se pitanje – ima li dovoljno opreme za sve.

U Ministarstvu za Tanjug kažu da razmatraju različite modele nastave koji će se primenjivati od septembra u zavisnosti od zdravstvene situacije u zemlji, a da svi nastavnici će i dalje iz škola moći na revers da uzmu računare i drugu računarsku opremu koja im je potrebna za nastavu.

Ističu da je u planu i nabavka nove opreme, dodajući da su zbog vanrednog stanja mnoge planirane nabavke opreme odložene i rokovi za njih pomereni.

Objašnjavaju da nastavnici imaju mogućnost da u svojim školama realizuju sve aktivnosti predviđene operativnim planom škole, vezanim za realizaciju nastave na daljinu, koristeći resurse u samoj školi, odnosno opremu i internet.

“Svim nastavnicima ce biti i dalje omogućeno da iz ustanova na revers uzmu računare i drugu računarsku opremu, kao što je to i bio slučaj kada je uvedena onlajn nastava 17. marta” , kažu u Ministarstvu.

Podsećaju da je kroz kapitalni projekat “Razvoj IKT infrastrukture u ustanovama obrazovanja, nauke i kulture – Povezane škole”, koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija predviđeno sveobuhvatno unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Ovim projektom obuhvaćena je izgradnja bežičnih lokalnih računarskih mreža u 1.100 matičnih školskih objekata, kao i unapređenje opreme Akademske mreže Srbije u cilju obezbeđivanja pouzdanog i sigurnog internet pristupa.

Najveći broj škola je već obuhvaćen ovim projektom, kažu u Ministarstvu.

Ističu da postoje različiti modeli nastave na daljinu, a da je emitovanje časova posredstvom televizije, svakako najdostupniji način za đake i značajno olakšava i pojednostavljuje druge vidove onlajn nastave kroz koju nastavnici pomažu učenicima da ovladaju predviđenim znanjima i da prate njihov napredak.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Svi nastavnici moći će na revers iz škola da uzmu računare i drugu računarsku opremu"

  1. Bijelic Nikola kaže:

    a odakle ce imati adekvatan internet?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama