Сви наставници моћи ће на реверс из школа да узму рачунаре и другу рачунарску опрему

22 јула, 2020

Сви наставници моћи ће на реверс из школа да узму рачунаре и другу рачунарску опрему која им је потребна за онлајн наставу, која би, будући да епидемија корона вируса не јењава, могла да се одвија и од септембра.

Министар просвете Младен Шарчевић је почетком овог месеца навео да је у припреми више сценарија за комбиновану наставу, која би од септембра могла да почне у основним и средњим школама у Србији, додајући да се снимају часови за онлајн наставу, у случају да корона вирус буде присутан на почетку нове школске године.

Такође, навео је тада да се утврђују капацитети основних и средњих школа, као и високих школа и факултета, за модел комбиноване наставе која би подразумевала да ученици наизменично једне недеље иду у школу, а друге прате онлајн наставу.

Уколико би наставници морали опет да држе онлајн часове, а ако то није само преко телевизије, отвара се питање – има ли довољно опреме за све.

У Министарству за Танјуг кажу да разматрају различите моделе наставе који ће се примењивати од септембра у зависности од здравствене ситуације у земљи, а да сви наставници ће и даље из школа моћи на реверс да узму рачунаре и другу рачунарску опрему која им је потребна за наставу.

Истичу да је у плану и набавка нове опреме, додајући да су због ванредног стања многе планиране набавке опреме одложене и рокови за њих померени.

Објашњавају да наставници имају могућност да у својим школама реализују све активности предвиђене оперативним планом школе, везаним за реализацију наставе на даљину, користећи ресурсе у самој школи, односно опрему и интернет.

“Свим наставницима це бити и даље омогућено да из установа на реверс узму рачунаре и другу рачунарску опрему, као што је то и био случај када је уведена онлајн настава 17. марта” , кажу у Министарству.

Подсећају да је кроз капитални пројекат “Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – Повезане школе”, који Министарство просвете, науке и технолошког развоја спроводи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација предвиђено свеобухватно унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим основним и средњим школама у Србији.

Овим пројектом обухваћена је изградња бежичних локалних рачунарских мрежа у 1.100 матичних школских објеката, као и унапређење опреме Академске мреже Србије у циљу обезбеђивања поузданог и сигурног интернет приступа.

Највећи број школа је већ обухваћен овим пројектом, кажу у Министарству.

Истичу да постоје различити модели наставе на даљину, а да је емитовање часова посредством телевизије, свакако најдоступнији начин за ђаке и значајно олакшава и поједностављује друге видове онлајн наставе кроз коју наставници помажу ученицима да овладају предвиђеним знањима и да прате њихов напредак.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Сви наставници моћи ће на реверс из школа да узму рачунаре и другу рачунарску опрему"

  1. Bijelic Nikola каже:

    a odakle ce imati adekvatan internet?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама