СЗО: Није забележен НИЈЕДАН случај преношења короне са детета на одраслу особу

Најновија студија тврди да није пронађен ниједан случај преношења корона вируса са детета на одраслу особу, преноси Sun.

Анализом утицаја болести ковид-19 на децу показало се да деца не играју значајну улогу у ширењу корона вируса.

Foto: Canva

Чак и Светска здравствена организација тврди да до сада није забележен случај да је дете млађе од 10 година пренело корона вирус на старије.

Студија коју је спровео Краљевски колеџ предијатрије и здравља деце открили су да њихови докази доследно указују деца ипак не играју важну улогу у ланцу заразе, као што се раније мислило.

– Ковид-19 погађа децу јако ретко и укључује често асимптоматске случајеве. Постоје докази о критичним случајевима деце, али они су јако ретки. Улога деце је и даље нејасна, али изгледа да она не играју значајнију улогу – рекао је др Аласдаир Мунро, клинички истраживач педијатријских заразних болести.

Ове недеље откривено је да деветогодишњи дечак који је заражен корона вирусом у Француској није пренео вирус никоме, упркос контакту са више од 170 људи.

Ове теорије придржавају се и Швајцарци па су њихове власти одлучиле да укину забрану социјалног контакта између старијих особа и деце до 10 година старости, јер су научници закључили да малишани у том узрасту немају развијене рецепторе за корона вирус, па тако не могу бити ни преносиоци, објавио је BBC.

Извор: Телеграф