Такмичења из српског само за матуранте

фебруар 24, 2021

Одлучено је да се смотре знања српског одрже искључиво за ђаке завршних разреда основних и средњих школа

У овој школској години Такмичење из српског језика и језичке културе и Књижевна олимпијада одржаће се искључиво за матуранте осмолетки и средњих школа, одлучила је и објавила јуче управа Друштва за српски језик и књижевност Србије. Како је нашем листу потврђено, ова одлука је донета после вишенедељног промишљања, анкетирања наставника, консултација с надлежнима у ресорном министарству, али и с колегама из других стручних друштава која су се определила да (не)организују надметања за различите предмете. Коначно, представници професора српског језика на националном нивоу закључили су да ове године нису у могућности да уприличе сва надметања предвиђена првобитним календарима за основце и средњошколце.

Изражавајући неспремност да због тешке епидемиолошке ситуације учествују у организацији такмичења, Друштву за српски језик обратиле су се многе колеге и вишегодишњи домаћини смотри знања српског. Затим је спроведена анкета. Од 17 подружница широм Србије, које су послале резултате анкете, 13 се изјаснило против организовања такмичења – у Београду, Новом Саду, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Ужицу, Нишу… Ради да такмичења одрже били су у Смедереву и Сомбору, док се подружница у Чачку изјаснила за одржавање школског такмичења, а за остале нивое тек уколико друштво „не иступи са ставом другачијим”.

– Свесни да ниједно од могућих решења није добро, трагали смо за неким које би било компромисно. Покушали смо да донесемо одлуку уважавајући мишљење чланова друштва, ставове Министарства просвете, интересе ученика чији пласман на такмичењима може утицати на успешност при упису на виши образовни ниво – појаснили су у Друштву за српски језик и књижевност.

Апеловали су на надлежне у Министарству просвете да размотре и предложе адекватнији облик такмичења чијом би се реализацијом потенцијални епидемиолошки ризици свели на минимум. У писму које су као одговор на тај апел добили од просветног врха, баш као и у одговорима на питања нашег листа, најодговорнији за образовни систем Србије напомињу да је „у циљу заштите најбољег интереса ученика посебно важно организовати такмичења за четврти разред средње школе и осми разред основне школе јер резултати ових такмичења доприносе бодовању ученика при упису у наредни образовни ниво”.

Не наводећи ниједан разлог због кога се такмичења не би одржала, просветна власт потеже аргументе који, шире гледано, не дозвољавају ни да се регуларност ове, по свему атипичне школске године, доведе у питање.

– Кризни штаб Владе Србије на 39. седници донео је Закључак о усвајању стручних упутстава за организовање и остваривање наставе у основној и средњој школи, као и Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе. Такође, закључком су прописани начини праћења и извештавања о актуелној епидемиолошкој ситуацији у основним и средњим школама током школске 2020/2021. године и доношења одлука на основу истих. Кризни штаб није променио одлуке о организацији рада школа. Све школске активности требало би да се организују у складу с наведеним стручним упутствима и уз поштовање епидемиолошких мера – подсећају надлежни из Министарства просвете.

Занимало нас је и да ли надлежни у просветном врху сматрају да има оправданих разлога за измене у званичним календарима или начину организовања такмичења, и да ли ће препоручити јединствен модел којим треба да се руководе сви организатори. Може бити да је у датим околностима најпримеренија управо опција да се надметања одрже само за матуранте осмолетки и средњих школа.

– Организатори такмичења их организују и реализују према дефинисаним пропозицијама. Наведеним пропозицијама предвиђен је систем селекције и квалификације ученика на наредни ниво, чијом одговорном применом ће и најмасовнија такмичења обухватити онај број ученика за који се републички ниво може организовати на безбедан начин. Републичка такмичења у којима учествује велики број ученика организују се у сарадњи с домаћином (школа, факултет, образовни центар). Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” припремио је препоруке које треба поштовати током одржавања такмичења и оне су упућене свим организаторима и домаћинима такмичења – став је ресорног министарства.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама