Takmičenja iz srpskog samo za maturante

februar 24, 2021

Odlučeno je da se smotre znanja srpskog održe isključivo za đake završnih razreda osnovnih i srednjih škola

U ovoj školskoj godini Takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture i Književna olimpijada održaće se isključivo za maturante osmoletki i srednjih škola, odlučila je i objavila juče uprava Društva za srpski jezik i književnost Srbije. Kako je našem listu potvrđeno, ova odluka je doneta posle višenedeljnog promišljanja, anketiranja nastavnika, konsultacija s nadležnima u resornom ministarstvu, ali i s kolegama iz drugih stručnih društava koja su se opredelila da (ne)organizuju nadmetanja za različite predmete. Konačno, predstavnici profesora srpskog jezika na nacionalnom nivou zaključili su da ove godine nisu u mogućnosti da upriliče sva nadmetanja predviđena prvobitnim kalendarima za osnovce i srednjoškolce.

Izražavajući nespremnost da zbog teške epidemiološke situacije učestvuju u organizaciji takmičenja, Društvu za srpski jezik obratile su se mnoge kolege i višegodišnji domaćini smotri znanja srpskog. Zatim je sprovedena anketa. Od 17 podružnica širom Srbije, koje su poslale rezultate ankete, 13 se izjasnilo protiv organizovanja takmičenja – u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, Užicu, Nišu… Radi da takmičenja održe bili su u Smederevu i Somboru, dok se podružnica u Čačku izjasnila za održavanje školskog takmičenja, a za ostale nivoe tek ukoliko društvo „ne istupi sa stavom drugačijim”.

– Svesni da nijedno od mogućih rešenja nije dobro, tragali smo za nekim koje bi bilo kompromisno. Pokušali smo da donesemo odluku uvažavajući mišljenje članova društva, stavove Ministarstva prosvete, interese učenika čiji plasman na takmičenjima može uticati na uspešnost pri upisu na viši obrazovni nivo – pojasnili su u Društvu za srpski jezik i književnost.

Apelovali su na nadležne u Ministarstvu prosvete da razmotre i predlože adekvatniji oblik takmičenja čijom bi se realizacijom potencijalni epidemiološki rizici sveli na minimum. U pismu koje su kao odgovor na taj apel dobili od prosvetnog vrha, baš kao i u odgovorima na pitanja našeg lista, najodgovorniji za obrazovni sistem Srbije napominju da je „u cilju zaštite najboljeg interesa učenika posebno važno organizovati takmičenja za četvrti razred srednje škole i osmi razred osnovne škole jer rezultati ovih takmičenja doprinose bodovanju učenika pri upisu u naredni obrazovni nivo”.

Ne navodeći nijedan razlog zbog koga se takmičenja ne bi održala, prosvetna vlast poteže argumente koji, šire gledano, ne dozvoljavaju ni da se regularnost ove, po svemu atipične školske godine, dovede u pitanje.

– Krizni štab Vlade Srbije na 39. sednici doneo je Zaključak o usvajanju stručnih uputstava za organizovanje i ostvarivanje nastave u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole. Takođe, zaključkom su propisani načini praćenja i izveštavanja o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u osnovnim i srednjim školama tokom školske 2020/2021. godine i donošenja odluka na osnovu istih. Krizni štab nije promenio odluke o organizaciji rada škola. Sve školske aktivnosti trebalo bi da se organizuju u skladu s navedenim stručnim uputstvima i uz poštovanje epidemioloških mera – podsećaju nadležni iz Ministarstva prosvete.

Zanimalo nas je i da li nadležni u prosvetnom vrhu smatraju da ima opravdanih razloga za izmene u zvaničnim kalendarima ili načinu organizovanja takmičenja, i da li će preporučiti jedinstven model kojim treba da se rukovode svi organizatori. Može biti da je u datim okolnostima najprimerenija upravo opcija da se nadmetanja održe samo za maturante osmoletki i srednjih škola.

– Organizatori takmičenja ih organizuju i realizuju prema definisanim propozicijama. Navedenim propozicijama predviđen je sistem selekcije i kvalifikacije učenika na naredni nivo, čijom odgovornom primenom će i najmasovnija takmičenja obuhvatiti onaj broj učenika za koji se republički nivo može organizovati na bezbedan način. Republička takmičenja u kojima učestvuje veliki broj učenika organizuju se u saradnji s domaćinom (škola, fakultet, obrazovni centar). Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” pripremio je preporuke koje treba poštovati tokom održavanja takmičenja i one su upućene svim organizatorima i domaćinima takmičenja – stav je resornog ministarstva.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama