Такмичење за основце онлајн 14. априла

Друштво математичара Србије и Математичка гимназија организоваће у уторак, 14. априла у 17 сати ревијално онлајн такмичење из математике за ученике основних школа.

Такмичење је намењено ђацима од првог до осмог разреда који имају склоности ка математици, а задатке могу да решавају сви који су заинтересовани да провере своје знање.

Предвиђено је да се тог дана на линку https://dms-takmicenje.vmdevbox.com/ поставе задаци у 16 и 50 часова. Ученици ће такмичарски тест „скинути“ са интернета, а имају рок од два сада да га реше. Тест садржи 12 задатака, који се конципирани по принципу вишеструког избора (заокружује се један од пет понуђених одговора) и табелу за попуњавање одговора.

У 19 и 30 сати ће бити објављени резултати, тако да ће сваки ученик моћи сам себе да оцени, а кратка објашњења решења ће бити постављена у понедељак 20. априла.

Срђан Огњановић, председник Државне комисије за математичка такмичења ученика основних школа, каже за Данас да је ревијално такмичење само једна од активности које је осмислило Друштво математичара, као подршку талентованим ђацима.

– Настава на даљину преко РТС канала је намењена просечним ученицима, а ми смо сматрали да треба помоћи и талентованијим ђацима који су више заинтересовани и воле математику. На сајту Друштва математичара Србије је су постављени материјали из различитих области и за основце и за средњошколце. Пошто су због вируса корона отказана сва такмичења у организацији Друштва математичара, дошли смо да идеју да се одржи поменуто ревијално онлајн такмичење – појашњава Огњановић.

Додаје да су задаци за ревијално такмичење изабрани из програма редовне и додатне наставе математике, а узор за конципирање теста су били задаци за пријемни испит за седми разред, односно први разред Математичке гимназије и такмичење „Кенгур без граница“.

Ученицима шестог и осмог разреда онлајн такмичење може послужити као пробни тест за предстојеће пријемне испите. Ако интересовање ученика буде велико, Друштво планира да слично такмичење понови за месец дана.

Извор: Данас