Tehničko i informatika ostaju jedan predmet, ali promena će biti već od septembra

20 maja, 2016

Tehničko obrazovanje neće biti ukinuto u osnovnim školama, niti će postojeći fond časova nastavnicima predmeta tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) biti prepolovljen, prenosi dnevni list Danas.

Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković kaže za ovaj list da će, prema predlogu na kojem trenutno radi radna grupa, tehničko obrazovanje i primena informacionih tehnologija u tehnici ostati celina u okviru jednog predmeta. Radna grupa će takođe ponuditi više varijanti kako će se u osnovnoj i srednjoj školi izučavati informatički sadržaji, koji ne pripadaju, odnosno nisu vezani za tehničko obrazovanje.
Kompletan predlog biće spreman za junsku sednicu Nacionalnog prosvetnog saveta, koji će dati konačnu reč o inicijativi za revidiranje i osavremenjivanje programa informatike u osnovnim i srednjim školama. Ukoliko NPS prihvati predlog radne grupe, u kojoj je više od 80 stručnjaka različitih profila, promene u nastavi informatike počeće već od septembra. Paralelno sa tim, do kraja godine planirano je povezivanje svih škola na internet i osavremenjivanje računarskih kabineta, za šta su već opredeljena sredstva u budžetu Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.
Podsetimo, inicijativa Ministarstva prosvete za revidiranje informatičkih sadržaja u školama naišla je na osporavanje dela nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja, koji su bili protiv ideje da se TIO razdvoji na dva predmeta, s tim da svakom “pripadne” po jedan čas u nedeljnom rasporedu. Ministarstvo je potom raspisalo javni poziv za formiranje radne grupe koja bi trebalo da ponudi predloge za inoviranje programa informatike.
– Na javni poziv prijavilo se oko 110 zainteresovanih, od čega je u radnu grupu izabrano više od 80 stručnjaka iz cele Srbije, od nastavnika, predstavnika fakulteta koji obrazuju nastavnike tehničkog i informatike, stručnih društava, privrede, Centra za obrazovne politike, Instituta za psihologiju, ministarstava prosvete i trgovine turizma i telekomunikacija, oba prosvetna zavoda… Grupa je podeljena u šest sekcija i one trenutno rade na formulisanju konačnog predloga, koji treba da bude završen do 25. maja – objašnjava Snežana Marković, koja je koordinatorka radne grupe.
U međuvremenu, Institut za psihologiju sproveo je onlajn testiranje na reprezentativnom uzorku učenika osmog razreda iz 56 škola, a prvi rezultati ukazuju na niske digitalne kompetencije naših đaka, što potvrđuje i školska praksa.

Problemi

Nastavu informatike prate brojni problemi, od toga da nema kontinuitet, pa se đaci kroz osnovnu i srednju školu stalno vraćaju na početak. U obaveznim predmetima nižih razreda osnovne škole nema nikakvih informatičkih sadržaja, a pozicija izbornog predmeta informatika u višim razredima takođe je problematična. Ocena iz izbornog predmeta ne ulazi u prosek, zbog čega đaci nisu za njega zainteresovani, a deo nastavnika, u želji da sačuva radno mesto, ocenjuje đake uglavnom peticama. Ima učenika koji odbijaju da rade i provode čas igrajući se, jer im ocena iz informatike ništa ne znači, ukazuje Snežana Marković.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Tehničko i informatika ostaju jedan predmet, ali promena će biti već od septembra

 1. Ana kaže:

  Bilo bi lepo kada bi deca imala opremljene kabinete gde je moguce raditi i uciti informatiku!!!! U jednoj OS u Beogradu na Vracaru informatiku predaje nastavnik koji slabo govori srpski, koji daje pismene testove umesto da vrsi proveru znanja na komp. u toj skoli je informatika obavezan izborni predmet nema biranja. Nastavnik prodaje svoje fotokopirane skripte deci koje su prevazidjene…a direktor ga krije i podrzava u krsenju zakona.

 2. TIO i INF kaže:

  Drago mi je da ste shvatili gde mora ploviti naša lađa. TIO ima neke informatičke delove koje treba zameniti, ali zato nema dovoljno časova grafičke komunikacije, projektovanja, interfejs, upravljanje pomoću PC. S druge strane, INF se mora osavremeniti, i postati OBAVEZAN predmet. Programiranje da zameni deo modula grafike. Ne preskakati, korak po korak, pretrčati paint, notepad, wordpad, a pojačati programske jezike, web, blog,…. Ma samo ako ima želje sve se može uraditi i usaglasiti sa današnjim potrebama.

 3. Deny kaže:

  Bice to jos jedna reforma… vazduha.

 4. Ana kaže:

  Kod nas u školi , đaci su se masovno opredeljivali za izborni predmet domaćinstvo, a ne za informatiku. Kada pogledate udžbenik, shvatićete i zašto. Spominje se floppy disk, dial up konekcija…..užas!

 5. sladja kaže:

  Lepa ideja i dobra namera. Ali! Radna grupa je formirana pocetkom maja!!! Za manje od mesec dana da naprave kvalitetan predlog koji ce uzeti u obzir sve o cemu Snezana govori?!

 6. Profesor kaže:

  Jos jedan propali pokusaj… Cilj je da se TIO smanji na jedan cas, a da informaticari dobijaju jos jedan cas, sve ostalo je samo prazna prica.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama