Техничко и информатика остају један предмет, али промена ће бити већ од септембра

20 маја, 2016

Техничко образовање неће бити укинуто у основним школама, нити ће постојећи фонд часова наставницима предмета техничко и информатичко образовање (ТИО) бити преполовљен, преноси дневни лист Данас.

Помоћница министра просвете Снежана Марковић каже за овај лист да ће, према предлогу на којем тренутно ради радна група, техничко образовање и примена информационих технологија у техници остати целина у оквиру једног предмета. Радна група ће такође понудити више варијанти како ће се у основној и средњој школи изучавати информатички садржаји, који не припадају, односно нису везани за техничко образовање.
Комплетан предлог биће спреман за јунску седницу Националног просветног савета, који ће дати коначну реч о иницијативи за ревидирање и осавремењивање програма информатике у основним и средњим школама. Уколико НПС прихвати предлог радне групе, у којој је више од 80 стручњака различитих профила, промене у настави информатике почеће већ од септембра. Паралелно са тим, до краја године планирано је повезивање свих школа на интернет и осавремењивање рачунарских кабинета, за шта су већ опредељена средства у буџету Министарства за трговину, туризам и телекомуникације.
Подсетимо, иницијатива Министарства просвете за ревидирање информатичких садржаја у школама наишла је на оспоравање дела наставника техничког и информатичког образовања, који су били против идеје да се ТИО раздвоји на два предмета, с тим да сваком “припадне” по један час у недељном распореду. Министарство је потом расписало јавни позив за формирање радне групе која би требало да понуди предлоге за иновирање програма информатике.
– На јавни позив пријавило се око 110 заинтересованих, од чега је у радну групу изабрано више од 80 стручњака из целе Србије, од наставника, представника факултета који образују наставнике техничког и информатике, стручних друштава, привреде, Центра за образовне политике, Института за психологију, министарстава просвете и трговине туризма и телекомуникација, оба просветна завода… Група је подељена у шест секција и оне тренутно раде на формулисању коначног предлога, који треба да буде завршен до 25. маја – објашњава Снежана Марковић, која је координаторка радне групе.
У међувремену, Институт за психологију спровео је онлајн тестирање на репрезентативном узорку ученика осмог разреда из 56 школа, а први резултати указују на ниске дигиталне компетенције наших ђака, што потврђује и школска пракса.

Проблеми

Наставу информатике прате бројни проблеми, од тога да нема континуитет, па се ђаци кроз основну и средњу школу стално враћају на почетак. У обавезним предметима нижих разреда основне школе нема никаквих информатичких садржаја, а позиција изборног предмета информатика у вишим разредима такође је проблематична. Оцена из изборног предмета не улази у просек, због чега ђаци нису за њега заинтересовани, а део наставника, у жељи да сачува радно место, оцењује ђаке углавном петицама. Има ученика који одбијају да раде и проводе час играјући се, јер им оцена из информатике ништа не значи, указује Снежана Марковић.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Техничко и информатика остају један предмет, али промена ће бити већ од септембра

 1. Ana каже:

  Bilo bi lepo kada bi deca imala opremljene kabinete gde je moguce raditi i uciti informatiku!!!! U jednoj OS u Beogradu na Vracaru informatiku predaje nastavnik koji slabo govori srpski, koji daje pismene testove umesto da vrsi proveru znanja na komp. u toj skoli je informatika obavezan izborni predmet nema biranja. Nastavnik prodaje svoje fotokopirane skripte deci koje su prevazidjene…a direktor ga krije i podrzava u krsenju zakona.

 2. TIO i INF каже:

  Drago mi je da ste shvatili gde mora ploviti naša lađa. TIO ima neke informatičke delove koje treba zameniti, ali zato nema dovoljno časova grafičke komunikacije, projektovanja, interfejs, upravljanje pomoću PC. S druge strane, INF se mora osavremeniti, i postati OBAVEZAN predmet. Programiranje da zameni deo modula grafike. Ne preskakati, korak po korak, pretrčati paint, notepad, wordpad, a pojačati programske jezike, web, blog,…. Ma samo ako ima želje sve se može uraditi i usaglasiti sa današnjim potrebama.

 3. Deny каже:

  Bice to jos jedna reforma… vazduha.

 4. Ana каже:

  Kod nas u školi , đaci su se masovno opredeljivali za izborni predmet domaćinstvo, a ne za informatiku. Kada pogledate udžbenik, shvatićete i zašto. Spominje se floppy disk, dial up konekcija…..užas!

 5. sladja каже:

  Lepa ideja i dobra namera. Ali! Radna grupa je formirana pocetkom maja!!! Za manje od mesec dana da naprave kvalitetan predlog koji ce uzeti u obzir sve o cemu Snezana govori?!

 6. Profesor каже:

  Jos jedan propali pokusaj… Cilj je da se TIO smanji na jedan cas, a da informaticari dobijaju jos jedan cas, sve ostalo je samo prazna prica.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама