Termin „tromesečje” izbačen iz zakona, pa ga ukidaju i u školama

7 novembra, 2018
Tromesečje ne postoji, ukinuto je. Ovakav odgovor sačekao je oca učenika petog razreda osnovne škole u Beogradu, naviknutog na detaljan izveštaj razrednog starešine i presek školskih ocena koje je i on sam, kada je bio đak pre gotovo četiri decenije, dobijao. To znači da sredinom ovog meseca škola neće organizovati roditeljski sastanak na kome će nasred polugodišta napraviti analizu uspeha učenika, niti će roditeljima dati papirić sa svim ocenama koje je njihovo dete od 1. septembra do tada prikupilo u dnevnik.
Našu redakciju pozvalo je još nekoliko iznenađenih roditelja, koji su se takođe pitali zašto je i ko odlučio da ukine tu višedecenijsku praksu. Posle razgovora sa nastavnicima u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Srbiji zaključili smo da su neke obrazovne ustanove ukinule, a pojedine ipak odlučile da zadrže dobri stari običaj preseka stanja u dnevniku na sredini oba polugodišta. Da li je onda tromesečje ukinuto ali neke škole još o tome nisu obaveštene, ili je direktorima pojedinih obrazovnih ustanova jednostavno palo na pamet da uskrate roditelje za ovu decenijama ustaljenu praksu upitali smo nadležne u Ministarstvu prosvete.
Odgovori koje su nam poslali nesumnjivo govore da je školama data mogućnost da same odrede da li će ili neće da neguju praksu tromesečja. U ministarstvu ističu da je tvrdnja kako je „tromesečje ukinuto” neodgovarajuća, jer period koji je obeležen tim pojmom nije propisan kalendarom obrazovno-vaspitnog rada. To znači da se tromesečje već decenijama organizuje zahvaljujući volji nastavnika i škola.
– Tromesečje škole predviđaju godišnjim planom rada, kao ustaljenu praksu sagledavanja ostvarenog na polovini formalno utvrđenog prvog i drugog polugodišta. Roditelj može da se informiše o uspehu, odnosno ocenama svog deteta tokom čitave školske godine, a ne samo u periodu tromesečja, odnosno polugodišta – izričiti su u Ministarstvu prosvete.
I predstavnici sindikata, kao i roditelji, iznenađeni su odlukom pojedinih škola da ukinu ovaj dugogodišnji običaj, a Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ističe da „ne vidi zašto to škole rade” i smatra da „ne treba menjati model koji je dobar”.
– Mislim da je svakom nastavniku, roditelju i detetu u Srbiji lakše kada škole naprave ovaj presek u toku polugodišta. U svakom odeljenju se nađe poneki učenik koji se opusti posle dugog letnjeg raspusta, pa na početku nove školske godine pokvari ocene u odnosu na uspeh iz prethodnog perioda. Baš zato je bitno tromesečje, da se prati rad svakog đaka ponaosob. I posle tog preseka ocena, u školama u kojima dotad nisu organizovani dopunski časovi nastavnici počinju da ih drže. Ako nema tromesečja, ne znam kako će nastavnici znati za koga da organizuju te dopunske časove – kaže Jankovićeva i naglašava da je ovo omogućeno nepreciznostima u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je u svojim odredbama ukinuo raniji termin „tromesečje” i umesto njega stavio „prvi klasifikacioni period”.
Ističe da su na mnogim drugim primerima zakonotvorci školama mogli da daju autonomiju u odlučivanju, a ne baš da to učine na decenijama ustaljenom tromesečju.
– Da li će ga biti ili ne, ubuduće će odlučivati škole. Zakon je to dozvolio, a ja mislim da će većina škola sigurno imati nešto nalik tromesečju, zbog prakse koja pokazuje da uvek nastanu problemi sa ocenama iz nekih predmeta. Zvalo se to presek stanja, uspeha, klasifikacioni period ili kako već… – naglašava Jankovićeva.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Termin „tromesečje” izbačen iz zakona, pa ga ukidaju i u školama

  1. Maja kaže:

    Tromesečje postoji i u školama u Austriji i zaista je jako vredno da se pomogne roditeljima da svoje dete organiziju ili pomognu da budu sto bolji učenici!
    Ne vidim logiku da to samo tako izbace! Pozdrav i sve najbolje!

  2. B kaže:

    Tromesečje, kao i “razredni starešina”, ne postoji ali ga većina koristi kao validan termin u izražavanju. I ostaće, nezvanično, još dugo u upotrebi, a razredni starešina – večno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama