Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome?

13 novembra, 2016

Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju, tvrdio je Tesla
nikola_tesla
Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Postoje li “trikovi” kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?
Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma
Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta. Stranica  lifehacker.com sastavila je spisak navika kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator.
Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

Pročitajte i Neka ti učitelj bude Nikola Tesla

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite
Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.
U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:
“Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Tesla.

Pročitajte i Nikola Tesla: 9 velikih mudrosti o životu, snazi uma i napretku

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com .
2. Idite u šetnju
Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.
OVDE saznajte 4 navike uspešnih ljudi – ne trošite vreme na gluposti!
Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

Pročitajte i Nikola Tesla: Kako proceniti čoveka

3. Radite na problemima sami
Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.
Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:
“Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome?"

  1. IQ kaže:

    Tesla je bio jedan, niko pre, ni posle njega nije bio isti kao on. Genijalnost podrazumeva: a. Jedinstvenost b. Neponovljivost. Upravo je to ono sto razdvaja genijalne od nad- i prosecnih ili ispodprosecnih osoba. Sarlatanstvo 21. veka nudi koncept da su svi potencijalni geniji i da je potrebno rano stimulisati i inicirati genijalnost kod dece, razvijati seme i obrasce u mozgu po kojima funkcionisu kompjuteri (algoritamsko misljenje?) ili u slucaju odraslih ponavljati tudje modele ponasanja i poimanja zivota. Lepota covekovog bitisanja se ogleda upravo u nepredvidivosti i traganju za nepoznatim, na mestima gde prestaju granice zdravog razuma i ne funkcionisu nikakvi algoritmi. Da bi se do njih stiglo, pored talenta, moras da imas i strast, unutrasnji motor koji te tera tamo gde drugi ne zalaze. To se ne stice, sa tom iskrom se radja i zivi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama