Тест из математике у минусу за 1.400 малих матураната

16 јуна, 2017

Према подацима Министарства просвете, на испит из матерњег језика изашло је укупно 69.726 ученика, а из математике 68.360 ђака

Другог дана завршног испита за крај основног образовања тест из математике полагало је 1.366 ученика мање него што их је дан раније било на провери знања из матерњег језика.
Према подацима из званичних саопштења Министарства просвете, на испит из српског (матерњег) изашло је 69.726 ученика, а из математике 68.360 ђака.
Одустајања у току завршног тестирања било је и претходних година, али ни приближно у оволиком броју.
Уколико су подаци које је саопштило ресорно министарство тачни, то би значило да је 1.400 ученика „побегло” са теста из математике, односно да толико њих неће у овом року положити обавезну малу матуру, без које не могу да наставе школовање нити добију сведочанство о стеченом основном образовању.
Како су нам надлежни објаснили, до бројке од 68.360 ђака дошло се на основу информација од школских комисија у свим школама Србије, које су преко школских управа достављене Министарству просвете.
– Разлика у укупном броју ученика који су приступили решавању теста из матерњег језика и решавању теста из математике највероватније је последица развоја инклузивности система образовања, будући да се, у складу са законом, садржај и начин полагања завршног испита прилагођавају могућностима и потребама ученика са сметњама у развоју. Почевши од 2011. године, када је први пут на овакав начин спроведен завршни испит, постепено се увећава број ученика са сметњама у развоју, који користе право на прилагођавање завршног испита. Тестови ових ученика разликују се по садржају и/или начину рада и због тога ови ученици нису обухваћени укупним бројем осмака који решавају исти тест из одређеног предмета – објашњава Јасмина Ђелић, начелник Одељења за координацију рада школских управа.
На основу њеног појашњења, намеће се закључак да је ове године око 1.400 деце одабрало да математику на малој матури полажу по прилагођеном програму, а српски по редовном. Ђелићева наглашава да треба имати у виду и то да су основне школе извор информација о излазности на испит и да је могућа грешка у приказивању података. Такође, напомиње да у току тродневног испита непредвиђене околности могу довести ученике у ситуацију да не могу да приступе испиту.
– Тачан и проверен податак о излазности имаћемо када се објаве прелиминарни резултати завршног испита – указује Ђелићева.
Републичка уписна комисија ће преконтролисати све пристигле податке, уверавају у министарству, а прелиминарни резултати мале матуре освануће 18. јуна.

 
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама