Tokom vanrednog stanja, pojedine škole nisu organizovale nastavu za decu koja rade po IOP-u

14 maja, 2020

Tokom vanrednog stanja neke škole nisu organizovale nastavu za decu sa poteškoćama u učenju, tvrde roditelji koji su se javili CINS-u, iako su to morale da urade. Tamo gde se takozvana nastava po individualnom obrazovnom planu (IOP) odvijala bilo je mnogo problema – pojedini nastavnici nisu slali zadatke, deca nisu dobijala adekvatne materijale, nedostajali su tehnički uslovi da prate nastavu, a roditelji zameraju i što rad dece sa stručnim licima nije nastavljen, makar onlajn.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, škole su morale da organizuju nastavu po IOP-u i u vanrednom stanju, a nastavnici je trebalo da izrade posebne materijale za đake kojima je to potrebno. Ipak, kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje – najmanje devet osnovnih i srednjih škola su se oglušile o ovu naredbu.

Od 98 roditelja i staratelja koji su odgovorili na CINS-ov upitnik, svaki sedmi je naveo da se nastava po IOP-u uopšte ne sprovodi u vreme vanrednog stanja. Umesto toga, neki su materijale za rad sa decom ili savete dobijali od udruženja, ličnih pratilaca ili defektologa.

Većina škola koje su decu ostavile bez IOP-a, navode ispitanici, za to nije dala jasno obrazloženje.

Da se nastava realizuje delimično reklo je 11 od 98 roditelja – njihovoj deci su samo neki nastavnici slali zadatke.

Od 73 roditelja čija deca jesu nastavila da se školuju prema za njih posebno izrađenom planu, njih 57 smatra da u realizaciji programa postoje problemi.

Mnogi nisu dobili adekvatne materijale, ne mogu da usklade vreme rada i vreme potrebno da dete savlada gradivo, a neka deca nemaju ni tehničke uslove da prate nastavu. Deci nedostaje i rad sa stručnim licima, kao i lični kontakt sa vršnjacima i nastavnicima.

Psihološke podrške u većini škola nema

Većini roditelja koji su popunili CINS-ov upitnik psihološka podrška nije omogućena – tako se izjasnio 71 roditelj, odnosno staratelj, od 98 koliko je popunilo upitnik.

„Vrlo bitan element podrške u novonastaloj situaciji je psihološka podrška roditeljima dece koja rade po IOP-u, jer su ove porodice u kriznim vremenima još osetljivije“, navodi se u jednom od saopštenja Ministarstva prosvete.

Sa ovime se slaže Nataša Milojević, psihološkinja i ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje. Ona za CINS objašnjava da su stručnjaci tu da dodatno pomognu detetu da se uključi u aktivnosti, da napreduje i postane što samostalnije.

Ako postoji kontinuitet u podršci roditeljima, onda to samo treba da se nastavi online, smatra Milojević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Tokom vanrednog stanja, pojedine škole nisu organizovale nastavu za decu koja rade po IOP-u"

 1. Nataša Milojević kaže:

  Pošto sam već navedena kao izvor za pojedine navode u tekstu u vezi ovako važne teme moram da dam nekoliko komentara. Jer kada se neke izjave izvuku iz šireg konteksta rečenog postaju nejsne a time im se gubi ili umanjuje smisao. Novinarka me je pozvala da se osvrnem uopšteno na sprovođenje nastave po Individualnim obrazovnim planovima tokom onlajn nastave navevši mi nekoliko rezultata na osnovu upinika, šta mogu da budu problemi.
  U tekstu je navedeno da se slažem sa saoštenjem Ministarstva a da ja nisam ni čula za tu preporuku. Novinarki sam rekla da sam iz svog iskustva pružanja podrške porodicama tokom epidemije u predškolskom obrazovanju uočila koliko kontinuirana komunikacija sa porodicama predstavlja i psihološku podršku.
  “objašnjava da su stručnjaci tu da dodatno pomognu detetu da se uključi u aktivnosti, da napreduje i postane što samostalnije.” – Navela sam u stvari da stručnjaci mogu da pomognu jedino ukoliko u timskom radu sa nastavnicima rade na razvijanju strategija u nastavi putem kojih se prevazilaze prepreke na koje nailaze deca koja se obrazuju po IOP-u a s ciljem da se uključe u nastavne aktivnosti zajedno sa svojim vršnjacima a to dovodi onda i do napredovanja u učenju i samostalnosti što su i ciljevi obrazovanja. Dodala bih i do osljćanja pripadnosti i samopouzdanja.
  “Ako postoji kontinuitet u podršci roditeljima, onda to samo treba da se nastavi online…” – Navela sam da ukoliko je postojala podrška deci i porodicama i pre epidemije i onlajn nastave i ako se podrška planirala i primenjivala prema Pravilniku o bližim uputsvima za utvrđivanje prava na individulani obrazovni plan, njegovu primenu i vrednovanje
  (“Sl. glasnik RS”, br. 74/2018) onda ne bi trebalo da bude ni većih problema tokom novonastale situacije i onlajn nastave. Navela sam i nekoliko pozitivnih primera porodica sa kojima sam u kontaktu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama