Треба ли дете да носи мобилни телефон у школу

18 јануара, 2018

Наставу учитеља у нижим разредима основне школе не прекидају више запиткивања деце или школско звоно, већ стална звоњава паметних телефона или све чешће сатова. Паметне телефоне у школу сада доносе већ првачићи, па чак и предшколци, и користе их током наставе.

Школе саме доносе правила о доношењу и коришћењу телефона
Наставници кажу да је пре неколико година можда тек један првачић у разреду имао мобилни телефон, данас је, како наводе, често и обрнуто, само њих пар нема телефоне. Све већи хит су и паметни сатови, који су потпуно унели пометњу, јер наставници у почетку на њих нису ни обраћали пажњу.
– Деца су мала, често забораве да искључе телефон, или они несташнији воле да га чачкају током наставе, па телефони стално звоне и прекидају наставу. Звоњава мобилног чешће се чује него школско звоно. Прво смо узимали телефоне пре часа, али онда су се родитељи побунили, јер кажу да је то приватна ствар деце. Сада чекамо договор директора са саветом родитеља јер мора да се донесе неки правилник, овако није могуће да се функционише. Не знамо ни које су казне за коришћење телефона – каже наставница Милана Клаић.
Како додаје, када је одмор, деца углавном непрестано гледају у телефоне, не гледају ни куда иду, сударају се по ходницима и често једино комуницирају показујући једни другима видео клипове или игрице.
Са друге стране, родитељима је лакше када деца имају мобилне телефоне, па у сваком тренутку могу да сазнају где су. Ученицима је од петог разреда обично забрањена употреба телефона на настави, углавном због преписивања, али школе не могу да забране и њихово ношење, па све остаје на савести деце. Куцање СМС-а, скидање апликација, боравак на друштвеним мрежама, листање фотографија, снимање на настави, само су део онога што ученици раде за време часова.
– Моје дете телефон оставља код куће, односно то је наш стари телефон који смо му дали када је ишао на екскурзију прошле године у првом разреду. Нема сврхе да носи телефон у школу, у школи постоји фиксни телефон ако се нешто не дај боже деси. Његови другари већином носе телефоне у школу, али на настави свакако не могу да их користе, а на одмору би требало мало да се друже, а не да гледају у телефоне – каже Новосађанка Дејана Берић, мајка основца.
Прво смо узимали телефоне пре часа, али су се родитељи побунили, јер кажу да је то приватна ствар деце
Стручњаци упозоравају да деца млађа од 12 година не би требало да имају мобилни телефон. Сваки телефон данас има опцију прикључивања на интернет, па се не може контролисати понашање детета у виртуелном простору, нити га заштитити. Ако има лошији телефон, другари ће га задиркивати, али ни скупи није решење, дете се излаже опасности да буде нападнуто и опљачкано.
– Деца у нижим разредима немају због чега да користе паметне телефоне, јер они најлакше ремете концентрацију и не стимулишу развој креативног размишљања које је у том добу од суштинске важности за развој детета. Свакако је битно да и код куће све то буде дозирано и под котролом, јер не постиже се много ако је на настави забрањено, а код куће могу неограничено да их користе – изјавио је психолог Иван Жугић из Новог Сада.
Едукативне апликације и доступност детета сигурно су добре стране, али како додаје Жугић, једино уз дозирање и контролу.
Недељко Ђорђић, директор ОШ “Ђорђе Натошевић” из Новог Сада, каже да су у договору са саветом родитеља мобилни телефони и паметни сатови забрањени на настави у прва четири разреда.
– Телефони се пре наставе остављају у једној фиоци и после покупе. Неће првачиће азбуку научити Гугл него учитељица. Једна мајка инсистирала је да је наставница покварила телефон њеном детету када му га је одузела и тражила је да се купи нови. Од тада смо донели овај правилник. Неки родитељи сматрају да су телефони потребни због насиља на улицама, али ми деци телефоне одузимамо у школи, не на улици – каже Ђорђић.
Снепчет” изазива зависност
Британска повереница за заштиту деце Ен Лонгфилд препоручила је родитељима да забране малишанима коришћење друштвене мреже “Снепчет”. Неке школе у Британији већ су забраниле кориштење те друштвене мреже током наставе, а повереница сматра да би то требало чинити и после наставе. Она у свом извештају наводи негативне утицаје друштвених мрежа на децу. Као посебно штетан по децу истакла је “Снепчет”, за који тврди да изазива једну врсту зависности, нарочито кроз функцију “стреак” која подстиче кориснике да се дописују са другима три дана.
Французи забрањују употребу мобилних у школи
Влада Француске објавила је да ће од почетка следеће школске године забранити ученицима основних и средњих школа коришћење мобилних телефона. Младен Шарчевић, наш министар просвете, рекао је да Министарство не намерава да забрани употребу мобилних телефона у учионицама, нити ће закони одређивати како ће деца да их користе, него да овај проблем морају да решавају саме школе, јер је све регулисано правилницима о дисциплинској одговорности ученика.
Александар Латас
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Треба ли дете да носи мобилни телефон у школу

 1. Kaja каже:

  Telefoni jesu privatna stvar, ali ne smeju da ometaju nastavu. Sta ce detetu telefon na casu kada je nastavnik odgovoran i u svakom momentu moze da pozove roditelje ako se nesto desi.. Zamislite predsednika u sred javnog govora ili lekara kad spasava pacijenta od srcanog udara da mu zvoni telefon

  1. Milan каже:

   Malo mi smeta sva ta fama oko “prekidanja” nastave. Naravno da je nepristojno, ali nije rupa na nebu i nije za poredjenje sa predsednikom ili hirurgom. Ako se dobro postave stvari, moze da se pruzi dobar primer i vaspitaju deca.

 2. Jasmina каже:

  Više je gotovo nemoguće držati nastavu od mobilnog telefona. Deca traže da izadju sa časa do toaleta kako bi tamo posle proveravala da li imaju novih poruka i šta je novo na instagramu ili fasebooku…ili da zovu roditelje i saopšte im ako su odgovarali na tom času ili je nastavnica vratila kontrolni! Mogu,nekako, da razumem da to rade na svim odmorima…ali na času?! Definitivno im nisu potrebni od ulaska u školi do izlaska i nje! Ne da nisu potrebni,već su nepoželjni!

 3. Gricko каже:

  Ne treba detetu (po gotovu mladjoj deci) uopšte. Šta će im? Neko bi rekao: zbog bezbednosti. Glupost. Kako se ranije preživljavalo bez mobilnih telefona? Neko bi opet rekao: Nije bilo ranije kao sada. Ne slažem se. I ranije je bilo “ne bezbedno” samo nije bilo toliko brzih informacija kooje su uvukle “strah u kosti”. Znači, podučiti dete pravilima ponašanja i prepoznavanju “loših” situacija kojih treba da se kloni i onda mu mobilni telefon ne treba “za svaki slučaj”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама