Trenutni plan za polazak u školu – mlađi osnovci regularno, ali s maskama, stariji podeljeni u grupe

5 avgusta, 2021

Mlađi osnovci, oni koji pohađaju prvi ciklus obrazovanja, od 1. septembra u školu u kompletnom sastavu, neće biti podeljeni u grupe, ali moraće da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, piše “Blic” danas.

Što se starijih osnovaca tiče, oni će biti podeljeni u grupe. Predmeti čija obrada zahteva kolektivni rad, kao što su fizičko, muzičke i kreativne aktivnosti, mogle bi biti dopuštene ali samo na otvorenom.

Opcija onlajn nastave će postojati, pa će tako roditelji čija deca imaju hronične bolesti ili koji jednostavno procenjuju da je za njihovo dete tako bezbednija, moći da zatraže prelazak na onlajn nastavu.

Ovo su saznanja koja prenosi dnevni list “Blic”, uz ogradu da je to samo u planu. Konačna odluka će se, kaže dr Branislav Tiodorović za ovaj portal, doneti pred sam polazak u školu.

– U ovom trenutku stav je da deca petog razreda mogu da idu slobodno bez ikakvog ograničenja, a stariji će morati da idu u razređenom sastavu, dok ne procenimo celu situaciju. Bolje od toga može biti samo ukoliko vakcinacija svih starijih bude tako dobro izvedena, da možemo da pustimo decu da sasvim slobodno idu, kaže profesor Tiodorović.

Da bi se u jednom odeljenju sakupilo 30 učenika starijih od 12 godina, za to je neophodno da deca budu vakcinisana u većem procentu, što je malo verovatno da će se desiti. Prema poslednjim podacima „Batuta“, u Srbiji je vakcinisano oko 4.000 dece.

Dr Tiodorović kaže i da je njegov stav da bi Fizičko, i kolektivni sport mogli da se organizuju samo na otvorenom, dok vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Kada je reč o maskama, vrlo je verovatno da će svi školarci morati da ih nose u zatvorenom.

– Tu je bilo različitih stavova, ja sam bio čak ranije za to da ne nose maske, osim ako neko ima hroničnu bolest pa postoji rizik. To je ono što pedijatar mora da proceni, a mi ćemo najverovatnije morati da ostanemo pri tome da i deca do 12.godine moraju da nose maske, kaže profesor Tiodorović, a prenosi “Blic”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Trenutni plan za polazak u školu – mlađi osnovci regularno, ali s maskama, stariji podeljeni u grupe

  1. Nina kaže:

    Sud u Alberti -Kanada, dokazao da virus ne postoji. Da li je moguce da su neki spricali decu eksperimentalnim vakcinama dok ceo svet ustaje protiv istih.

  2. Marija kaže:

    Pa najbolje da nam deca još malo ustupe!!! Nema fizičkog vaspitanja jer tako nalažu mere, A kafići mogu da rade!? Onda zatvorite odmah i kafiće i sve!!! Deca su se prošle Godine već previše PSIHIČKI izolovala. Mislim da im više izolacije nije potrebno.

  3. Marijana kaže:

    Slazem se da treba uvesti fizicko I to na otvorenom I to 3 puta nedeljno I muzicko…. A sto se tice nastave takodje he u redu sto roditelji mogu da sklone dete na on line kad to zele…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama