Tri mame, jedna ideja i priča o preduzetništvu sa srećnim krajem

18 jula, 2022

Svako ko se odvažio da prati svoje snove, zna koliko je to velika i teška odluka. Siguran posao i mirna luka je ono što je mnogima cilj, ali kako smo svi različiti, uvek ima onih koji se pitaju “šta bi bilo kad bih ipak pokušala?” Namerno pišemo u ženskom rodu jer je ovo priča upravo o mamama koje su rešile da se upuste u samostalan posao, da veruju u svoje ideje i rade posao koji će im omogućiti da budu i mame i poslovne žene.

Jovana i Anica su prijateljice, jedna drugoj snaja i zaova, mame ukupno petoro dece. Oduvek su znale da žele da rade nešto što će im svakog dana biti ujedno izazov i uživanje, pa tako 2018. njih dve dolaze na ideju da pokrenu svoju posao. U tom trenutku Anica ima troje, a Jovana jedno dete i drugo na putu.

Jelena, Anica i Jovana

Znale su šta žele – mesto gde će se deca i roditelji osećati kao da su došli u vikendicu kod prijatelja ili čak kao kod svoje kuće. Mesto na kom će uživati u dečjoj graji, opuštenom razgovoru i gde će uvek želeti ponovo da svrate. Tako je nastala dečja igraonica Lindo, smeštena u srcu Vračara, tada jedina igraonica na otvorenom u centru Beograda.

Međutim, ubrzo odlučuju da timu priključe i trećeg člana koji će biti zadužen za kreativni deo posla. To je Jelena. I sama majka troje dece, kreativac i Jovanina kuma i drugarica donela je u Lindo nove ideje. Njen zadatak je da svaki rođendan bude poseban, da ga se sećaju i prepričavaju i deca i odrasli.

Da li odluka o pokretanju sopstvenog biznisa bila nešto što je došlo lako i spontano ili je ipak bilo teško? Koliko je zahtevno biti mama i preduzetnica u isto vreme?

Jovana: Odluka o pokretanju sopstvenog biznisa nije nimalo laka, pogotovo kada nemate iskustva u toj oblasti. Naravno, ako se ne računa iskustvo u odgajanju dece i organizovanju njihovih rođendana. Ali vođenje dečje igraonice je mnogo više od toga, i još je zahtevnije kada počinjete od nule, kao što smo mi krenule. U početku je bilo jako teško, išlo je sporo. Trebalo je izgraditi ime, brend, a istovremeno voditi računa o hiljadu jednom detalju i zadatku koji je bio na nama dvema da odradimo kako bismo održale biznis tih prvih par godina. Sopstveni biznis zahteva dosta odricanja, teških odluka, besanih noći. Ali sve postaje lakše kada ugledate svoju i drugu decu kako provede delove svog detinjstva baš u nečemu što ste vi izgradili. To je neprocenjivo.

Šta ste imali na umu kad ste stvarali Lindo?

Jelena: Ne mogu da kažem da nekada nisam pomislila “Šta mi je ovo trebalo?” (smeh) U ovom poslu nas je tri i verujem da nam je lakše, jer svaka ima segment kojim se bavi, a međusobno se pomažemo i bodrimo. Brojni su izazovi i na jednoj i na drugoj strani. Smatram da je ljubav prema onome što radite ključ uspeha. Dobra organizacija i podrška porodice veoma su značajni. Ne mogu reći da je lako, ali nekako smatram da svojim radom i požrtvovanjem dajemo dobar primer svojoj deci.

Po čemu se rođendani u Lindu razlikuju?

Anica: Kada smo stvarale Lindo, želele smo da ponudimo Beogradu mesto gde će se ljudi osećati kao kod svoje kuće. Gde će deca imati priliku da provode vreme na otvorenom. Često nam kažu slavljenici da se osećaju kao da su u nečijoj vikendici, da nemaju osećaj da su u centru grada. Da im se sviđa Lindo jer je drugačiji. Ispraćamo mnoga nasmejana lica i dece i odraslih i opet ih dočekujemo naredne godine. E to smo želele da postignemo – nasmejana lica zadovoljnih roditelja i srećne dece.

Jelena: Lindo je prava dečja oaza u srcu Vračara. Razlikujemo se kako po ambijentu, koji vam nudi jednu, može se reci kućnu atmosferu, divnu baštu, punu zelenila, tako i po veoma profesionalnoj animaciji. Naš tim animatora osluškuje želje naših najmlađih gostiju i najveća satisfakcija nam je što upravo oni odlaze nasmejani i zadovoljni provodom. S druge strane, Lindo vode tri mame koje strpljivo odgovaraju na sva pitanja, tu su za dodatne zahteve i svu pomoć jer nam je stalo da učinimo taj najlepši dan zaista najlepšim.

Pored rođendana, Lindo se odaziva i na pozive za organizaciju humanitarnih događaja. Mame ste ukupno osmoro dece, pa da li smatrate da je važno da im svojim delovanjem damo primer kako treba da činimo koliko možemo da bismo pomogli onima kojima je pomoć potrebna?

Anica: Nas tri smo mame ukupno osam mališana. Pogledi na roditeljstvo u nekim situacijama nam se razlikuju, ali ono što je sigurno, jeste da našoj deci svet ne predstavljamo kao idealno mesto. Ne stavljamo im ružičaste naočari. Naprotiv, mislim da deci stvari moramo prikazivati onakvim kakve jesu, probuditi u njima empatiju i želju da se drugome pomogne. A kako bolje to učiniti, nego sopstvenim primerom. Drago nam je uvek kada možemo da pomognemo, što neretko činimo kroz humanitarne akcije, u kojima učestvuju i naša deca.

Kako izgleda posao u kom odluke zajedno donose tri mame?

Jovana: Kao i sve mame na svetu, tako smo i mi svaka različita na svoj način i svaka na svoj način doprinosi poslu, ima svoja zaduženja i obaveze. Podržavamo se međusobno, priskačemo jedna drugoj u pomoć. Bliskije smo nego što smo bile pre nego što smo započele ovu avanturu i to je definitivno jedna od stvari koje ovaj “posao” čine lepim. Kažem posao pod znacima navoda jer kad je nešto vaše, vi se sa tim budite i ležete na spavanje, postaje deo vas. Mislim da tek tada znate da radite pravu stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama