Три маме, једна идеја и прича о предузетништву са срећним крајем

18 јула, 2022

Свако ко се одважио да прати своје снове, зна колико је то велика и тешка одлука. Сигуран посао и мирна лука је оно што је многима циљ, али како смо сви различити, увек има оних који се питају “шта би било кад бих ипак покушала?” Намерно пишемо у женском роду јер је ово прича управо о мамама које су решиле да се упусте у самосталан посао, да верују у своје идеје и раде посао који ће им омогућити да буду и маме и пословне жене.

Јована и Аница су пријатељице, једна другој снаја и заова, маме укупно петоро деце. Одувек су знале да желе да раде нешто што ће им сваког дана бити уједно изазов и уживање, па тако 2018. њих две долазе на идеју да покрену своју посао. У том тренутку Аница има троје, а Јована једно дете и друго на путу.

Јелена, Аница и Јована

Знале су шта желе – место где ће се деца и родитељи осећати као да су дошли у викендицу код пријатеља или чак као код своје куће. Место на ком ће уживати у дечјој граји, опуштеном разговору и где ће увек желети поново да сврате. Тако је настала дечја играоница Линдо, смештена у срцу Врачара, тада једина играоница на отвореном у центру Београда.

Међутим, убрзо одлучују да тиму прикључе и трећег члана који ће бити задужен за креативни део посла. То је Јелена. И сама мајка троје деце, креативац и Јованина кума и другарица донела је у Линдо нове идеје. Њен задатак је да сваки рођендан буде посебан, да га се сећају и препричавају и деца и одрасли.

Да ли одлука о покретању сопственог бизниса била нешто што је дошло лако и спонтано или је ипак било тешко? Колико је захтевно бити мама и предузетница у исто време?

Јована: Одлука о покретању сопственог бизниса није нимало лака, поготово када немате искуства у тој области. Наравно, ако се не рачуна искуство у одгајању деце и организовању њихових рођендана. Али вођење дечје играонице је много више од тога, и још је захтевније када почињете од нуле, као што смо ми кренуле. У почетку је било јако тешко, ишло је споро. Требало је изградити име, бренд, а истовремено водити рачуна о хиљаду једном детаљу и задатку који је био на нама двема да одрадимо како бисмо одржале бизнис тих првих пар година. Сопствени бизнис захтева доста одрицања, тешких одлука, бесаних ноћи. Али све постаје лакше када угледате своју и другу децу како проведе делове свог детињства баш у нечему што сте ви изградили. То је непроцењиво.

Шта сте имали на уму кад сте стварали Линдо?

Јелена: Не могу да кажем да некада нисам помислила “Шта ми је ово требало?” (смех) У овом послу нас је три и верујем да нам је лакше, јер свака има сегмент којим се бави, а међусобно се помажемо и бодримо. Бројни су изазови и на једној и на другој страни. Сматрам да је љубав према ономе што радите кључ успеха. Добра организација и подршка породице веома су значајни. Не могу рећи да је лако, али некако сматрам да својим радом и пожртвовањем дајемо добар пример својој деци.

По чему се рођендани у Линду разликују?

Аница: Када смо стварале Линдо, желеле смо да понудимо Београду место где ће се људи осећати као код своје куће. Где ће деца имати прилику да проводе време на отвореном. Често нам кажу слављеници да се осећају као да су у нечијој викендици, да немају осећај да су у центру града. Да им се свиђа Линдо јер је другачији. Испраћамо многа насмејана лица и деце и одраслих и опет их дочекујемо наредне године. Е то смо желеле да постигнемо – насмејана лица задовољних родитеља и срећне деце.

Јелена: Линдо је права дечја оаза у срцу Врачара. Разликујемо се како по амбијенту, који вам нуди једну, може се реци кућну атмосферу, дивну башту, пуну зеленила, тако и по веома професионалној анимацији. Наш тим аниматора ослушкује жеље наших најмлађих гостију и највећа сатисфакција нам је што управо они одлазе насмејани и задовољни проводом. С друге стране, Линдо воде три маме које стрпљиво одговарају на сва питања, ту су за додатне захтеве и сву помоћ јер нам је стало да учинимо тај најлепши дан заиста најлепшим.

Поред рођендана, Линдо се одазива и на позиве за организацију хуманитарних догађаја. Маме сте укупно осморо деце, па да ли сматрате да је важно да им својим деловањем дамо пример како треба да чинимо колико можемо да бисмо помогли онима којима је помоћ потребна?

Аница: Нас три смо маме укупно осам малишана. Погледи на родитељство у неким ситуацијама нам се разликују, али оно што је сигурно, јесте да нашој деци свет не представљамо као идеално место. Не стављамо им ружичасте наочари. Напротив, мислим да деци ствари морамо приказивати онаквим какве јесу, пробудити у њима емпатију и жељу да се другоме помогне. А како боље то учинити, него сопственим примером. Драго нам је увек када можемо да помогнемо, што неретко чинимо кроз хуманитарне акције, у којима учествују и наша деца.

Како изгледа посао у ком одлуке заједно доносе три маме?

Јована: Као и све маме на свету, тако смо и ми свака различита на свој начин и свака на свој начин доприноси послу, има своја задужења и обавезе. Подржавамо се међусобно, прискачемо једна другој у помоћ. Блискије смо него што смо биле пре него што смо започеле ову авантуру и то је дефинитивно једна од ствари које овај “посао” чине лепим. Кажем посао под знацима навода јер кад је нешто ваше, ви се са тим будите и лежете на спавање, постаје део вас. Мислим да тек тада знате да радите праву ствар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама