Три модела онлајн наставе који ће се примењивати у 40 општина у Србији

13 септембра, 2021

У 40 од укупно 161 локалне самоуправе у Србији, настава ће се од данас одвијати по измењеном моделу.

Подсећамо, до петка је у 14 општина на територији Србије настава била организована по комбинованом моделу за средњошколце, а само у Тутину су ђаци учили онлајн. Од данас, број локалних самоуправа у којима се ситуација сматра алармантном порастао је за још 25.

Foto: Canva

То су: Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја, Прешево, Нови Пазар, Бојник, Велико Градиште, Жабари, Бољевац, Зајечар, Књажевац, Бајина Башта, Пријепоље, Чајетина, Алибунар, Љиг, Богатић, Ивањица, Лучани, Дољевац, Ниш, Бела Паланка, Врање, Краљево, Рашка, Тутин, Нова Црња, Аранђеловац, Кнић, Крагујевац и Топола.

У наведеним општинама све средње школе од данас прелазе на црвени модел наставе, што подразумева потпуни прелазак на онлајн, док ће ученици 7. и 8. разреда учити по комбинованом моделу (одељења су подељена у групе, од којих сваког дана једна група долази у школу, а друга учи на даљину).

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама, наводи се из Министарства.

Модели онлајн наставе

На који начин ће се одвијати онлајн настава зависиће од техничких могућности школа, наставника и ђака, али и од личних одлука наставника. Најбољи начин за све је, свакако, настава преко интернета у реалном времену, где се ђаци укључују на час путем неке од апликација намењених групним састанцима (Зум, Гугл мит и слично).

Друга опција је да наставници ђацима шаљу материјале и буду доступни за питања и недоумице.

Трећа могућност, за ђаке који немају техничке могућности, обавезује школу да им обезбеди писане материјале за све наставне јединице које ће они преузимати у школи.

Нема скидања маске кад су ђаци на часу

До данас је важило правило да ђаци и наставници у школу улазе с маском, али је током часа, док не говоре, могу скинути. Од данас, маске ће и наставници и ученици носити све време, без обзира на вакцинални статус.

“Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске, при чему је потребно повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите (дезнифекција руку, чишћење и дезинфекција наставних средстава и простора). Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.” – стоји у саопштењу Министарства просвете.

Оправдања након изостајања

Како би ниво безбедности додатно подигле, неке школе увеле су и обавезу родитеља да, и после само једног дана изостанка детета, без обзира на разлог, морају донети оправдање од лекара.

Према Закону о образовању и васпитању предвиђено је да 48 сати изостанка ученика из школе правда родитељ, писаном изјавом или доласком у школу. У неким установама и до три дана одсуствовања не траже лекарско оправдање, што је до недавно свуда била пракса.

У Министарству просвете кажу да свака школа уређује начин правдања изостанака својим актима.

„Законом је дефинисана одговорност родитеља, односно законског заступника да правда изостанке ученика, најкасније у року од осам дана од дана изостанка ученика са наставе и то одговарајућом лекарском или другом релевантном документацијом. Ипак, школе саме, својим актима, регулишу, односно ближе уређују начин како родитељи правдају изостајање деце. Најчешћа пракса је да школе правдају укупно два дана у току школске године (по један дан у полугодишту) или укупно три невезана дана у току једне школске године, на основу изјаве/обавештења које потписује родитељ“, кажу у министарству.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама