Tri modela onlajn nastave koji će se primenjivati u 40 opština u Srbiji

13 septembra, 2021

U 40 od ukupno 161 lokalne samouprave u Srbiji, nastava će se od danas odvijati po izmenjenom modelu.

Podsećamo, do petka je u 14 opština na teritoriji Srbije nastava bila organizovana po kombinovanom modelu za srednjoškolce, a samo u Tutinu su đaci učili onlajn. Od danas, broj lokalnih samouprava u kojima se situacija smatra alarmantnom porastao je za još 25.

Foto: Canva

To su: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U navedenim opštinama sve srednje škole od danas prelaze na crveni model nastave, što podrazumeva potpuni prelazak na onlajn, dok će učenici 7. i 8. razreda učiti po kombinovanom modelu (odeljenja su podeljena u grupe, od kojih svakog dana jedna grupa dolazi u školu, a druga uči na daljinu).

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, navodi se iz Ministarstva.

Modeli onlajn nastave

Na koji način će se odvijati onlajn nastava zavisiće od tehničkih mogućnosti škola, nastavnika i đaka, ali i od ličnih odluka nastavnika. Najbolji način za sve je, svakako, nastava preko interneta u realnom vremenu, gde se đaci uključuju na čas putem neke od aplikacija namenjenih grupnim sastancima (Zum, Gugl mit i slično).

Druga opcija je da nastavnici đacima šalju materijale i budu dostupni za pitanja i nedoumice.

Treća mogućnost, za đake koji nemaju tehničke mogućnosti, obavezuje školu da im obezbedi pisane materijale za sve nastavne jedinice koje će oni preuzimati u školi.

Nema skidanja maske kad su đaci na času

Do danas je važilo pravilo da đaci i nastavnici u školu ulaze s maskom, ali je tokom časa, dok ne govore, mogu skinuti. Od danas, maske će i nastavnici i učenici nositi sve vreme, bez obzira na vakcinalni status.

“Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.” – stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

Opravdanja nakon izostajanja

Kako bi nivo bezbednosti dodatno podigle, neke škole uvele su i obavezu roditelja da, i posle samo jednog dana izostanka deteta, bez obzira na razlog, moraju doneti opravdanje od lekara.

Prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da 48 sati izostanka učenika iz škole pravda roditelj, pisanom izjavom ili dolaskom u školu. U nekim ustanovama i do tri dana odsustvovanja ne traže lekarsko opravdanje, što je do nedavno svuda bila praksa.

U Ministarstvu prosvete kažu da svaka škola uređuje način pravdanja izostanaka svojim aktima.

„Zakonom je definisana odgovornost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika da pravda izostanke učenika, najkasnije u roku od osam dana od dana izostanka učenika sa nastave i to odgovarajućom lekarskom ili drugom relevantnom dokumentacijom. Ipak, škole same, svojim aktima, regulišu, odnosno bliže uređuju način kako roditelji pravdaju izostajanje dece. Najčešća praksa je da škole pravdaju ukupno dva dana u toku školske godine (po jedan dan u polugodištu) ili ukupno tri nevezana dana u toku jedne školske godine, na osnovu izjave/obaveštenja koje potpisuje roditelj“, kažu u ministarstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama