Tri nova obavezna predmeta za petake!

22 marta, 2017

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, tehničko i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje
To piše “Politika” u izdanju za sredu.
Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osmoletki.
Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.
“Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija”, kaže pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.
Ona dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.
“Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije”, dodaje ona.
Mijatović kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.
“Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu”, dodaje ona.
Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.
“Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje”, kaže Mijatović.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Tri nova obavezna predmeta za petake!

 1. Aleksandar kaže:

  Ma treba ukinuti i ova dva casa fizickog vaspitanja, daca su nam uskracena za mobilne telefone i racunare, nedovoljno ih koriste. Svakako su dobro razvijena i bave se sportom redovno i vqn skole. STRASNO

 2. Forumaš kaže:

  A da li će se ovo da se primeni i na sadašnje petake šestake i sedmake, ili samo na buduće petake?
  Hvala unapred na odgovoru.

 3. Marko kaže:

  ZASTI IM FIZICKO UKIDATE ?
  SA NOVIM PREDMETIMA JOS VISE UPREZETE JADNU DECU SA OBAVEZAMA, ZAR NE TREBAJU GLAVU DA DIGNU SA KNJIGE I SA RACUNARA 🙁
  ZASTO IH MALO NE RASTERETITE?
  DECI KRADETE DETINJSTVO, KRADETE IM VREME ZA IGRU, DRUZENJE !!!

 4. FORUMAŠ kaže:

  A kako će da se sprovode ove sportske aktivnosti?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama