Tri nova predmeta za osnovne škole

jun 30, 2017

Informatika se od naredne školske godine uvodi kao obavezan predmet, a završena je obuka za 60 nastavnika informatike za nove sadržaje iz programiranja, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Svi nastavni materijali, video-lekcije i pripreme za nastavnike će već tokom jula biti dostupni na sajtu ministarstva kao i na sajtu petlja.org. za sve učenike, nastavnike i zainteresovane građane.
Osim obuke za primenu novina u nastavnim programima, od 20. avgusta započeće i obuke nastavnika svih predmeta koji nemaju osnovni nivo digitalnih kompetencija, za dostizanje tog nivoa i osposobljavanje za primenu IKT u nastavničkoj profesiji.
U saradnji sa Ministarstvom kulture, Ministarstvo prosvete radi na projektu e-lektire kako bi svim učenicima omogućili pristup digitalizovanoj lektiri.
Kroz pilot-projekat E-prosveta od ove jeseni i tokom školske godine biće uključeno oko 200 škola koje će dobiti softver i obuku za korišćenje elektronskog dnevnika.
Tri nova predmeta za osnovne škole
Što se tiče nabavke računara, iz Ministarstva prosveta poručuju da je snimljeno stanje na terenu i da je u toku nabavka računara, kao i da Ministarstvo priprema pravilnik o održavanju IKT opreme u školama.
Na osnovu sporazuma sa Majkrosoftom “Shape the Future – Podrška transformaciji” same škole će moći da kupuju licencirani operativni sistem po povlašćenim cenama od 2 dolara.
Kad je reč o povezanosti škola na internet, iz Ministarstva poručuju da sve škole imaju internet vezu, a da su izdvojena odeljenja u kojima se održava informatika u 93 odsto slučajeva pokrivena internetom.
Sa operaterima mobilne telefonije su se dogovorili o opremanju preostalih 7 odsto škola 4G internetom.
Ministarstvo prosvete saopštilo je i da su spremni nastavni planovi i programi za tri nova predmeta u petom razredu osnovne škole – tehnika i tehnologija, informatika i računarstvo i fizičko i zdravstveno vaspitanje.
Čim ti dokumenti budu objavljeni u “Prosvetnom glasniku”, slede izmene Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi.
 
Tanjug , Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Tri nova predmeta za osnovne škole

 1. Perica kaže:

  Od kad skole dobijaju sredstva u dolarima ? Pobogu 2 dolara? Na tome se zasniva obrazovanje.

 2. Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi. kaže:

  Informatika i računarstvo kao obavezan predmet u osnovnoj školi treba da obezbedi kontinuitet izučavanja opšte-obrazovnog nastavnog predmeta Računarstvo i informatika u srednjoj školi.
  Potrebno je da se u Pravilniku o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi definiše da ovaj predmet imaju prava da predaju samo diplomci koji su na fakultetu završili informatički odsek ili smer i imaju VII1 stepen ili master studije informatike, računarstva odnosno programiranja.
  Ovaj Pravilnik za osnovnu školu (u smislu ko ima prava da predaje informatiku) treba da se oslanja na Pravilnik ko ima prava da predaje Računarstvo i informatiku u gimnaziji, prvenstveno zbog postojanja kontinuiteta u izučavanju ovog predmeta.
  Da podsetim da je 2007. godine, pro forme, osavremenjeno tehničko obrazovanje, informatičkim sadržajima i tako “inoviran predmet tehničko i informatičko obrazovanje” postavljen 2007. godine da predaju nastavnici, pedagozi tehničke kulture sa šestim stepenom (višom školom), zatim tzv. profesori tehničkog obrazovanja i na kraju profesori tehnike i informatike.
  Stručnoj javnosti je poznato da je u Srbiji samo 20-ak posto nastavnika tehničkog je znalo da predaje informatički deo kroz tehničko, dok su ostali nastavnici prekrajali nastavu tehničkog izostavljajući informatičke sadržaje.
  Mnogi nastavnici tehničkog su se doškolovali po nekim isturenim odeljenjima na smeru profesor tehničkog obrazovanja, pošto im je smer tehnika i informatika bio izuzetno težak, i stekli prava da predaju tehničko obrazovanje sa visokom spremom.
  Međutim od 2007. godine je tim nastavnicima Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja nametnut informatički deo za koji se nisu školovali i koji su takvi nastavnici zaobilazili! Prošle godine su vršena istraživanja Instituta za psihologiju i Ministarstva prosvete i došlo se do uznemirujućih i neverovatnih saznanja za široke narodne mase.
  Moram da istaknem da je ranije postojao funkcionalan predmet Osnovi tehnike i proizvodnje, i zato se divim ljudima iz obrazovnog sistema Crne Gore što su prepoznali potrebe društva i što su uključili u svoj obrazovni sistem predmet Osnovi tehnike i preduzetništva.

 3. Zox kaže:

  A šta ćemo sa onima koji nisu završili baš informatički smer a izuzetno se snalaze na terenu (učionici) i uspešno vode nastavu?

  1. E kaže:

   Treba ih nagraditi.Za početa 20časova redovne nastave u redovnom rasporedu,ne posle 6.

  2. Kompetencije i pravilnik o stepenu i vrsti... kaže:

   Izuzetno se snalazimo u nastavi, vodimo nastavu, na srpskom jeziku ali nemamo kompetencije (znanje, veštine, stavove) da predajemo srpski jezik. Ili, izvanredno se služimo matematikom ali kao fizičari, hemičari i ostali prirodnjaci nismo kompetentni da predajemo matematiku. Znate, tako se dobro služim matematičkim modelima, ali nemam prava, kompetencije da predajem matematiku pošto mi u diplomi piše neko drugo zvanje, npr. diplomirani informatičar koji je diplomirao baš na matematičkom fakultetu…

 4. Jelena kaže:

  Najbolje bi bilo da tehnicko i informaticko obrazovanje predaju inzenjeri npr.arhitekte sa master diplomom.Jer jako puno elemenata ima iz tehnickog crtanja,arh.crtanja u auto cadu a svakako svaki inzenjer poseduje i informaticke vestine.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama