Тринаест речи које већина људи изговара и пише погрешно

Новосадски портал gradskeinfo.rs издвојио је списак речи у чијем изговору или писању најчешће грешимо. Погледајте и покушајте да исправите грешке, уколико се пронађете.

Foto: Canva

Патофне су, веровали или не, према правопису нашег језика, заправо пантофле.

Сексипил је један од оних израза које већина изговара управо овако, не знајући да је исправан облик заправо – сексепил.

Уколико неко примети да имате шлауф око стомака, слободно га демантујте и реците да не знате о чему говори и шта је то шлауф? Касније, када вам објасни, љубазно му реците да нисте разумели о чему прича јер је оно на шта је он мислио, заправо, шлаух.

Сваки дан идете уобичајеном маршутом? Верујемо да ће Вам разбијање ове заблуде најлакше пасти, јер ако само мало кренете да повезујете и склапате коцкице, чињеница да се каже маршрута биће потпуно прихватљива.

Иако изгледа да је у ову реч неко само произвољно убацио слово „х“ не би ли је закомпликовао, правилно је рећи и писати нахткасна, а не наткасна.

Следећи пут кад дете изађе напоље откопчане јакне, уместо “закопчај тај рајфершлус” ви му кажите да закопча рајсфершлус.

Срећа је што се сад много више возе ролери него ролшуе, па нећете пречесто чути онај погрешан облик – рошуле.

Ђакузи је заправо џакузи.

Деликвент је још један погрешан облик, каже се делинквент.

Знате ли шта је карниша? То је оно на шта качите завесе и никад нисте знали да ли се каже гарниша или гарнишла. Кад оно, ни једно ни друго, него баш карниша.

БрусТхалтер, не брусхалтер.

Уколико помислите да је нека драма исценирана знајте да то не може бити истина, јер она може бити само инсценирана.

Најбољи и најзанимљивији начин учења за који никада нећете бити престари јесте да са пријатељима играте калодонт. Не, није грешка у куцању, заправо се тако каже, али чисто да се лакше споразумемо, да, мислили смо на каладонт.