Trudnice imaju povećan rizik od teškog oblika KOVID-19 u poređenju sa ženama koje nisu trudne

26 juna, 2020

Trudnice imaju povećan rizik od teškog oblika KOVID-19 u poređenju sa ženama koje nisu trudne, rekao je čelnik američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild.

CDC je otkrio da je veća verovatnoća da će trudnice biti primljene na odeljenje intenzivne nege i biti stavljene na respirator.

Međutim, agencija navodi da trudnice nemaju veći rizik od smrti i dodaje da još nema podatke o tome kako KOVID-19 utiče na ishod tih trudnoća.

Redfild je rekao da se više infekcija među mladima može delimično pripisati porastu dijagnostikovanja bolesti u toj starosnoj grupi, koja ima manju verovatnoću za hospitalizaciju nego starije osobe.

CDC bi mogao da iskoristiti društvenu mrežu TikTok za slanje upozorenja mladima da održavaju fizičku distancu, nose zaštitne maske i izbegavaju okupljanja sa velikim brojem ljudi.

“Ova žarišta koja vidimo su značajna i moramo na njih da odgovorimo”, rekao je Redfild ukazujući na rast hospitalizacija u Arizoni i Teksasu.

“Dok je broj osoba sa KOVID-19 pao u državama poput Njujorka i Nju Džersija, koronavirus je u porastu na jugu i zapadu SAD nakon što su se države ponovno otvorile. Mnogi od tih novih slučajeva jesu pripadnici mlađe populacije”, rekao je Redfild.

CDC navodi da su najviše ugrožene osobe sa ozbiljnim kardiovaskularnim i bubrežnim bolestima, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, gojazne osobe, oni koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa ili imaju dijabetes tipa 2. Takođe su ugroženi, ali manje, osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama