ТВ настава завршена, настава на даљину до 16. јуна?

Иако су родитељи и ђаци очекивали да ће се њихове обавезе према школи завршити 29. маја, па у складу с тим правили и планове, испада да није баш тако.

Наиме, протеклих дана, након неколико не баш јасних дописа из министарства, многи учитељи и наставници шаљу информације да ће задатака и обавеза за ђаке бити до 16. јуна. ТВ настава јесте завршена, настава на даљину није.

Foto: Canva

Сазнање да ће онлајн настава, уместо до 28. маја, трајати до 16. јуна изазвало је огорчење родитеља, пишу Вечерње новости.

„Све сам организовала према најавама да летњи одмор почиње 1. јуна, хтела сам да пошаљем децу на село, а ја да почнем да радим. У мају смо и ја и муж искористили одморе како бисмо с децом пратили наставу. Ово ми је пореметило све планове“, каже мајка Ј. С., чија ћерка иде у трећи разред, а син је првачић.

„Нама је било речено да деца немају ускршњи распуст и да имају две радне суботе управо зато да би могли да се распусте 1. јуна. Не знам ни ко ће да их чува ни како ће да прате лекције које учитељица шаље путем „Вајбера“.

Наставници у вишим разредима основне школе и средњим школама најавили су и онлајн контролне задатке и провере знања.

„Моје дете у једној београдској гимназији 5. јуна има контролни из информатике“, каже нам једна мајка.

Друга мама из Зрењанина, која има троје школараца, рекла нам је ће њена кћерка у гимназији и друга у основној школи у јуну имати контролне задатке.

У Министарству просвете, међутим, одлучно кажу:

„Слање лекција и контролних задатака од 1. јуна путем платформи није обавезно, а ми смо оставили могућност да, ако неко то жели, може да уради. Али, обавеза не постоји. Наставе од понедељка нема, а у школу долазе само деца која желе да поправе оцене“, каже, за „Новости“, Милан Пашић, помоћник министра просвете за основно образовање.

Поштујемо календар

Директори школа кажу да поступају према школском календару који је недавно измењен.

„Школска година завршава се 16. јуна за децу од првог до седмог разреда. Дакле, наставници морају да имају активности до 16. јуна. Наставници сами креирају оно што ће радити у том периоду, а према својим плановима и програмима, јер имају обавезан број часова које морају одржати“, појашњава нам Наталија Матић, директорка ОШ „Веселин Маслеша“.

Извор: Вечерње новости / Зелена учионица