TV nastava završena, nastava na daljinu do 16. juna?

30 maja, 2020

Iako su roditelji i đaci očekivali da će se njihove obaveze prema školi završiti 29. maja, pa u skladu s tim pravili i planove, ispada da nije baš tako.

Naime, proteklih dana, nakon nekoliko ne baš jasnih dopisa iz ministarstva, mnogi učitelji i nastavnici šalju informacije da će zadataka i obaveza za đake biti do 16. juna. TV nastava jeste završena, nastava na daljinu nije.

Foto: Canva

Saznanje da će onlajn nastava, umesto do 28. maja, trajati do 16. juna izazvalo je ogorčenje roditelja, pišu Večernje novosti.

“Sve sam organizovala prema najavama da letnji odmor počinje 1. juna, htela sam da pošaljem decu na selo, a ja da počnem da radim. U maju smo i ja i muž iskoristili odmore kako bismo s decom pratili nastavu. Ovo mi je poremetilo sve planove”, kaže majka J. S., čija ćerka ide u treći razred, a sin je prvačić.

“Nama je bilo rečeno da deca nemaju uskršnji raspust i da imaju dve radne subote upravo zato da bi mogli da se raspuste 1. juna. Ne znam ni ko će da ih čuva ni kako će da prate lekcije koje učiteljica šalje putem “Vajbera”.

Nastavnici u višim razredima osnovne škole i srednjim školama najavili su i onlajn kontrolne zadatke i provere znanja.

“Moje dete u jednoj beogradskoj gimnaziji 5. juna ima kontrolni iz informatike”, kaže nam jedna majka.

Druga mama iz Zrenjanina, koja ima troje školaraca, rekla nam je će njena kćerka u gimnaziji i druga u osnovnoj školi u junu imati kontrolne zadatke.

U Ministarstvu prosvete, međutim, odlučno kažu:

“Slanje lekcija i kontrolnih zadataka od 1. juna putem platformi nije obavezno, a mi smo ostavili mogućnost da, ako neko to želi, može da uradi. Ali, obaveza ne postoji. Nastave od ponedeljka nema, a u školu dolaze samo deca koja žele da poprave ocene”, kaže, za “Novosti”, Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje.

Poštujemo kalendar

Direktori škola kažu da postupaju prema školskom kalendaru koji je nedavno izmenjen.

“Školska godina završava se 16. juna za decu od prvog do sedmog razreda. Dakle, nastavnici moraju da imaju aktivnosti do 16. juna. Nastavnici sami kreiraju ono što će raditi u tom periodu, a prema svojim planovima i programima, jer imaju obavezan broj časova koje moraju održati”, pojašnjava nam Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša”.

Izvor: Večernje novosti / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama