ТВ неће описменити прваке: Директори школа предност дају комбинованом моделу

21 јула, 2020

Снимање часова за основну и средњу школу, који би се емитовали у септембру, већ је почело, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја предузима све кораке како би у случају пандемије за ђаке и родитеље све било спремно.
Како је и најавио министар Младен Шарчевић, Министарство преко лета интензивно ради на припреми модела наставе за наредну школску годину.

– Разрађује се десетак модела и подмодела за наставу од септембра, учење на даљину није довољно посебно за прваке – рекао је недавно министар. – Уколико вирус буде присутан, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваке друге недеље долазили у школу, како би радили вежбе, додатне консултације, одговарали. Практично, једне недеље би имали наставу на коју су иначе навикли – рекао је Шарчевић.

Он појашњава да би, уз поштовање епидемиолошких мера, то практично значило да су једне недеље у школи, на пример, први и трећи разред, а наредних седам дана други и четврти… Према његовим речима, проблем је код основаца, јер постоји законски члан који каже да не могу деца до 12. године да остану сама код куће.

Што се тиче средњошколаца и студената, Шарчевић је рекао да нема проблема, јер има довољно великих простора да може да се иде на наставу наизменично, по циклусима.

Истовремено, директори школа су спремни за било који вид наставе на који се одлучи држава, али сматрају да живу реч ништа не може заменити.

– Онлајн настава коју смо слушали три месеца била је једно значајно искуство, међутим, она није добра ако траје дуго, поготово за млађе генерације, а нарочито за прваке и оне који прелазе у пети разред – каже нам Јоле Булатовић, директор ОШ “Дринка Павловић”. Он сматра да је потребно организовати неки модел наставе који ће подразумевати физичко присуство ђака у школи, бар повремено.

– Како ћемо описменити прваке – пита Булатовић.

– Онлајн настава на дужи период је неодржива, ниједан модел који је радикалан, а трајао је дуго, није се показао као добар – каже наш саговорник. Он као посебан проблем наводи оцењивање, јер се показало да је готово немогуће реално проценити знање и оценити ђаке кроз онлајн проверу знања.

Он истиче да је потребно све сагледати и у случају неповољне епидемиолошке ситуације применити неки средњи модел.

И родитељи се надају да ће од септембра деца кренути у школу. Такође, сматрају да би комбиновани модел који подразумева да деца имају онлајн часове и да повремено иду у школу био бољи, него да стално буду у кући уз телевизор.

Да је још рано размишљати о моделима за септембар, сматра Мерица Буј Бјелогрлић, директорка ОШ “Олга Петров”. Она каже да је онлајн настава има и добре и лоше стране, али да би сви највише волели да се епидемилошка ситуација смири и настава почне да се одвија по уобичајеном моделу.

– Школа је образовно- -васпитна институција, ми смо се концентрисли на њену образовну улогу, а шта је са васпитањем деце? Између ђака и наставника постоји интеракција коју је немогуће заменити онлајн часовима – каже наша саговорница.

Обезбедити опрему наставницима

Унија синдиката просветних радника затражила је од Министарства просвете да наставницима омогући рачунаре и квалитетан интернет како би могли онлајн наставу да обављају од куће на квалитетан начин.

– Министарство зна колико је рачунара, лаптопа и таблета потребно да би се сваком наставнику омогућило средство за поменути рад од куће. Нису потребне никакве анкете које представљају маску реалног стања опремљености школа. Потребно је само мало воље да се проблеми решавају, а не да се стварају – наводе у овом синдикату.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама