U 480 škola stiže 17.500 mikrobit uređaja

20 januara, 2020

U još 480 škola širom Srbije uskoro stiže 17.500 mikrobit uređaja za rad po obrazovnom programu “Škole za 21. vek” British Council-a i britanske Vlade, radi osnaživanja nastavnika za podsticanje kritičkog mišljenja kod učenika i njihovo osposobljavanje za IT sferu.

Čak 93 odsto nastavnika, koji su prošli obuku kažu da im Mikrobit uređaji, džepni računari koje su đaci dobili u okviru programa “Škole za 21. vek”, postaju važno nastavno sredstvo u radu sa decom, dok 86 odsto đaka kažu da im uređaji omogućavaju da ovladaju digitalnim veštinama i osnovama programiranja na zabavan i interaktivan način, saopštio je British Council.

“Samo godinu dana nakon što je mikrobit uveden u školama u Velikoj Britaniji kao nastavni alat, započeta je njegova primena i na Zapadnom Balkanu, u početku kao pilot projekat, a zatim i kao obavezni program za sve osnovne škole. Vlada Velike Britanije je želela da što pre pokrene ovaj program širom Zapadnog Balkana jer smatra da će to biti odskočna daska u borbi protiv nezaposlenosti mladih”, stoji u saopštenju.

Kako su dodali, bez obzira na to čime će se u budućnosti ti učenici baviti, bilo da postanu IT stručnjaci ili budu radili u poljoprivrednoj ili kreativnoj industriji, oni će moći da koriste ove veštine i znanja koja će steći kroz program.

Program “Škole za 21. vek” se u Srbiji realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Zajedno sa Fondacijom “Petlja” radi se i na osvežavanju nastavnog plana i programa za 7. razred, tako da mikrobit uređaj može da se koristi kao nastavno sredstvo ne samo za IT nastavu, već i na drugim časovima, pomažući deci da imaju multidisciplinarni pristup učenju.

Kako su dodali u saopštenju, zahvaljujući investiciji britanske Vlade vrednoj 10 miliona funti, milion učenika od petog do osmog razreda u regionu biće spremno za savremeno tržište rada.

“Verujem da ukoliko se projekat dosledno sprovodi može inicirati neophodne promene u našem obrazovnom sistemu. Svesni smo da se promena neće desiti preko noći, ali će vremenom učenici biti osposobljeni za celoživotno učenje, imati dovoljno kreativnog potencijala i dovoljno razvijene neophodne ključne kompetencije da se uspešno suočavaju sa svim izazovima u današnjem svetu”, ističe Dalibor Todorović, nastavnik informatike i računarstva u OŠ “Sreten Mladenović Mika” u Nišu i voditelj obuke nastavnika za rad po programu “Škole za 21. vek”.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama