У 480 школа стиже 17.500 микробит уређаја

20 јануара, 2020

У још 480 школа широм Србије ускоро стиже 17.500 микробит уређаја за рад по образовном програму “Школе за 21. век” British Council-а и британске Владе, ради оснаживања наставника за подстицање критичког мишљења код ученика и њихово оспособљавање за IT сферу.

Чак 93 одсто наставника, који су прошли обуку кажу да им Микробит уређаји, џепни рачунари које су ђаци добили у оквиру програма “Школе за 21. век”, постају важно наставно средство у раду са децом, док 86 одсто ђака кажу да им уређаји омогућавају да овладају дигиталним вештинама и основама програмирања на забаван и интерактиван начин, саопштио је British Council.

“Само годину дана након што је микробит уведен у школама у Великој Британији као наставни алат, започета је његова примена и на Западном Балкану, у почетку као пилот пројекат, а затим и као обавезни програм за све основне школе. Влада Велике Британије је желела да што пре покрене овај програм широм Западног Балкана јер сматра да ће то бити одскочна даска у борби против незапослености младих”, стоји у саопштењу.

Како су додали, без обзира на то чиме ће се у будућности ти ученици бавити, било да постану IT стручњаци или буду радили у пољопривредној или креативној индустрији, они ће моћи да користе ове вештине и знања која ће стећи кроз програм.

Програм “Школе за 21. век” се у Србији реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Заводом за унапређење образовања и васпитања.

Заједно са Фондацијом “Петља” ради се и на освежавању наставног плана и програма за 7. разред, тако да микробит уређај може да се користи као наставно средство не само за IT наставу, већ и на другим часовима, помажући деци да имају мултидисциплинарни приступ учењу.

Како су додали у саопштењу, захваљујући инвестицији британске Владе вредној 10 милиона фунти, милион ученика од петог до осмог разреда у региону биће спремно за савремено тржиште рада.

“Верујем да уколико се пројекат доследно спроводи може иницирати неопходне промене у нашем образовном систему. Свесни смо да се промена неће десити преко ноћи, али ће временом ученици бити оспособљени за целоживотно учење, имати довољно креативног потенцијала и довољно развијене неопходне кључне компетенције да се успешно суочавају са свим изазовима у данашњем свету”, истиче Далибор Тодоровић, наставник информатике и рачунарства у ОШ “Сретен Младеновић Мика” у Нишу и водитељ обуке наставника за рад по програму “Школе за 21. век”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама