U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

16 oktobra, 2019

Oko 14 odsto odraslih ljudi u Srbiji nema završenu osnovnu školu iako je ona po zakonu obavezna.

U 65 osnovnih škola u Srbiji sprovodi se program funkcionalnog obrazovanja odraslih, koje pohađa trenutno oko 6.000 polaznika.

“Najnoviji podatak pokazuje da oko 75 odsto tih polaznika čine Romi. Moramo raditi na osnaživanju, da se veći broj polaznika javi i moramo raditi na tome da obrazovanje odraslih bude dostupnije i drugim grupama”, rekao je za Tanjug savetnik u Ministarstvu prosvete Aleksandar Pajić pred početak Nacionalne EPALE konferencije “Metode i tehnike razvoja ključnih kompetencija u obrazovanju odraslih”.

Epale je jedna od mreža u okviru Erazmus plus programa koja omogućava da se svi koji se bave, učestvuju ili su zainteresovani za obrazovanje odraslih u Evropi virtuelno sastanu na jednom mestu i razmene svoja znanja i iskustva, pitanja i dobre prakse.

Obrazovanje odraslih u Srbiji sprovodi se kroz tri ciklusa – jedan je od prvog do četvrtog razreda, drugi je peti i šesti razred, a treći sedmi i osmi.

Marica Vukomanović član EPALE tima za Srbiju kaže da su u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovali obuke za oko 500 nastavnika koji rade u osnovnom obrazovanju odraslih.

“Organizujemo obuke, konferencije, onlajn predavanja i nagradne konkurse za najbolje tekstove”, naglasila je ona.

Srbija je od 2017. godine postala deo EPALE mreže.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama