У 65 школа програми за образовање одраслих

Око 14 одсто одраслих људи у Србији нема завршену основну школу иако је она по закону обавезна.

У 65 основних школа у Србији спроводи се програм функционалног образовања одраслих, које похађа тренутно око 6.000 полазника.

“Најновији податак показује да око 75 одсто тих полазника чине Роми. Морамо радити на оснаживању, да се већи број полазника јави и морамо радити на томе да образовање одраслих буде доступније и другим групама”, рекао је за Тањуг саветник у Министарству просвете Александар Пајић пред почетак Националне ЕПАЛЕ конференције “Методе и технике развоја кључних компетенција у образовању одраслих”.

Епале је једна од мрежа у оквиру Еразмус плус програма која омогућава да се сви који се баве, учествују или су заинтересовани за образовање одраслих у Европи виртуелно састану на једном месту и размене своја знања и искуства, питања и добре праксе.

Образовање одраслих у Србији спроводи се кроз три циклуса – један је од првог до четвртог разреда, други је пети и шести разред, а трећи седми и осми.

Марица Вукомановић члан ЕПАЛЕ тима за Србију каже да су у сарадњи са Министарством просвете организовали обуке за око 500 наставника који раде у основном образовању одраслих.

“Организујемо обуке, конференције, онлајн предавања и наградне конкурсе за најбоље текстове”, нагласила је она.

Србија је од 2017. године постала део ЕПАЛЕ мреже.

Извор: Новости