У београдским школама појавила се шуга. Који су симптоми и како се лечи?

До септембра ове године забележено је 300 случајева оболевања од шуге у Београду, преноси Н1.

Према пречима епидемиолога Соње Гиљаче из Градског завода за јавно здравље Београд, шуга или скабијес је заразно обољење коже и преноси се дејством узрочника који је паразит и назива се шугарац. Он је једва видљив голим оком и налази се на површини људске коже. Шуга се преноси директним контактом са зараженом кожом.

Симптоми шуге

„Најчешће је у питању црвенило и свраб који је посебно појачан ноћу, јер овај паразит воли топлоту и тада се брже развија“, објашњава епидемиолог.

Она додаје да се кожне промене најчешће јављају између прстију, на лактовима, длановима, зглобовима, табанима, стомаку и грудима.

Лечење

Шуга се лечи применом скабиецидних средстава.

„Оно што је изузетно важно када је у питању лечење је да се особа, којој је дијагностикована шуга од стране дерматолога, придржава упутстава како пити те лекове. Терапија траје три до пет дана, а оно што је препорука у циљу превентиве рецидива, односно поновног јављања ове инфекције јесте да се након примарног лечења причека седам до 10 дана, па да се поново изврши лечење, како би побили све те паразите и јајашца“, објашњава она.

Она додаје да би особе које су биле у блиском контакту требало да се јаве дерматологу, без обзира да ли се испољило обољење или не.

Извор: Н1