У Београду у седам колектива пријављена епидемија

29 децембра, 2016

Епидемија грипа неће бити проглашена у Србији, јер се ради о познатом вирусу (А H3N2), који се јавља још од 1968. године.
Како објашњавају надлежни, да би се прогласила епидемија, главни услов је да је велики број људи оболео од неког новог вируса или болести, а не само масовност заражених.
Сада се само прати интензитет активности грипа, а локално се могу пријављивати епидемије, којим се обавештава јавност да је већи број људи оболео.
Међутим, локално се могу пријављивати епидемије као знак да је повећан број оболелих, али и интнзитет активности грипа.
– У Београду смо пријавили седам епидемија у колективу, и предложили мере за превенцију и сузбијање грипа. Између осталог прпеоручено је ограничена посета болницама и број оних који посећују болеснике. Болесна деца не треба да се доводе у школе и вртиће – истиче др Гаротић Илић.

Обавезне маске

– На основу препорука београдског завода за јавно здравље болницама је наложено је да се забране посете у свим интензивним негама, а да на осталим одељењима свим пацијентима у посету може да дође само једна особа уз обавезну маску за једнократну употребу – кажу Министарству здравља.
Све здравствене установе у Београду добиле су упутство од Министарства здравља како да поступају у наредном периоду, све док је активност грипа повећаног интензитета.
Па тако, све болнице и домови здравља морају да одвоје у чекаоници болесника који има повишену температуру и респираторне симптоме, најмање један метар од других болесника. Потребно је поставити видљива упозорења на улазу у здравствену установу о респираторној хигијени, тачније да у случају респираторних симптома, грађани покрију нос и уста папирном марамицом или маском када кашљу или кијају и врше хигијену руку.
У случају појаве симптома и знакова акутне респираторне инфекције или грипа треба применити мере просторне и персоналне изолације, чешће прање и дезинфекција радних површина и опреме, предмета и површина у соби за изолацију, проветравање просторија. Исто тако потребно је удаљити са посла запослене са симптомима акутних респираторних инфекција и грипа до оздрављења.

Обустава наставе и затварање вртића

Само када се прошлашава епидемија грипа има смисла затварати школе и вртићи, као и увести забрану јавног окупљања, објашњава др Гаротић Илић.
У овој ситуацији, када је активност грипа средњег интензитета не постоји ниједан значајан епидемиолошки разлог да се школе затворе, јер оболели и не долазе у школу.
Школе се евентуално затварају из неепидемиолошких разлога због одсуства наставника или превеликог броја одсутне деце због којих је потребно организовати допунску наставу.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама