У четири вртића у Београду проглашена епидемија коронавируса

12 новембра, 2020

У вртићу „Нада Пурић“ који ради у оквиру Предшколске установе Врачар проглашена је епидемија, пошто је 12 запослених заражено корона вирусом, кажу за Данас родитељи чија деца иду у ово обданиште.

„Поштовани родитељи, од данас, 10. новембра од стране епидемиолога Градског завода проглашена је епидемија у вртићу „Нада Пурић“.

Све мере су предузете и даље ће се предузимати, а вртић наставља са радом у четвртак, 12. новембра“, гласи порука коју су родитељи добили од васпитача.

Родитељи кажу да се број заражених у овом вртићу у последњих десетак дана вртоглаво повећао, па је тренутно на боловању половина од укупног броја запослених.

Осим информације да је проглашена епидемија тврде да им нико званично није објаснио шта то значи, већ им је тиме посредно сугерисано да онај ко не мора, не доводи дете у вртић.

Незванично се помиње да је зараза потекла од неколико деце која су боравила у вртићу пошто нису имала симптоме, иако је међу њиховим родитељима било позитивних на вирус корона.

У градском Секретаријату за образовање и дечју заштиту потврдили су за Данас да је у вртићу „Нада Пурић“ заражено 12 запослених и да су они и њихови контакти изоловани, а вртић наставља да ради уз поштовање прописаних епидемиолошких мера.

У Секретаријату објашњавају да Градски завод за јавно здравље проглашава епидемију у сваком вртићу у коме је заражено више од шест запослених.

– Таквих вртића у Београду је тренутно четири. То не значи нужно затварање вртића, нити да је стање алармантно већ да је појачано присуство вируса и да је потребан даљи надзор, а да су зараженима и вртићу изречене мере које се морају спровести. – кажу у Секретаријату.

Напомињу да у Београду до сада није изречена мера затварања ниједног вртића јер су сви случајеви били под контролом.

Уколико дође до неконтролисаног ширења заразе у неком вртићу он ће свакако бити затворен на онолико дана колико препоручи Градски завод за јавно здравље, истичу у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

Прошле недеље Самостални синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда се обратио јавности отвореним писмом у коме је упозорио да је у вртићима све теже спровести прописане мере за сузбијање и спречавање инфекције корона вирусом.

Они су, између осталог, навели да у предшколским установама недостају средства за заштиту и хигијену, што је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак демантовао, напомињући да београдским вртићима не недостаје апсолутно ништа од заштитне опреме.

Аутор: В. Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама