U četiri vrtića u Beogradu proglašena epidemija koronavirusa

12 novembra, 2020

U vrtiću „Nada Purić“ koji radi u okviru Predškolske ustanove Vračar proglašena je epidemija, pošto je 12 zaposlenih zaraženo korona virusom, kažu za Danas roditelji čija deca idu u ovo obdanište.

„Poštovani roditelji, od danas, 10. novembra od strane epidemiologa Gradskog zavoda proglašena je epidemija u vrtiću „Nada Purić“.

Sve mere su preduzete i dalje će se preduzimati, a vrtić nastavlja sa radom u četvrtak, 12. novembra“, glasi poruka koju su roditelji dobili od vaspitača.

Roditelji kažu da se broj zaraženih u ovom vrtiću u poslednjih desetak dana vrtoglavo povećao, pa je trenutno na bolovanju polovina od ukupnog broja zaposlenih.

Osim informacije da je proglašena epidemija tvrde da im niko zvanično nije objasnio šta to znači, već im je time posredno sugerisano da onaj ko ne mora, ne dovodi dete u vrtić.

Nezvanično se pominje da je zaraza potekla od nekoliko dece koja su boravila u vrtiću pošto nisu imala simptome, iako je među njihovim roditeljima bilo pozitivnih na virus korona.

U gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu potvrdili su za Danas da je u vrtiću „Nada Purić“ zaraženo 12 zaposlenih i da su oni i njihovi kontakti izolovani, a vrtić nastavlja da radi uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

U Sekretarijatu objašnjavaju da Gradski zavod za javno zdravlje proglašava epidemiju u svakom vrtiću u kome je zaraženo više od šest zaposlenih.

– Takvih vrtića u Beogradu je trenutno četiri. To ne znači nužno zatvaranje vrtića, niti da je stanje alarmantno već da je pojačano prisustvo virusa i da je potreban dalji nadzor, a da su zaraženima i vrtiću izrečene mere koje se moraju sprovesti. – kažu u Sekretarijatu.

Napominju da u Beogradu do sada nije izrečena mera zatvaranja nijednog vrtića jer su svi slučajevi bili pod kontrolom.

Ukoliko dođe do nekontrolisanog širenja zaraze u nekom vrtiću on će svakako biti zatvoren na onoliko dana koliko preporuči Gradski zavod za javno zdravlje, ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prošle nedelje Samostalni sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda se obratio javnosti otvorenim pismom u kome je upozorio da je u vrtićima sve teže sprovesti propisane mere za suzbijanje i sprečavanje infekcije korona virusom.

Oni su, između ostalog, naveli da u predškolskim ustanovama nedostaju sredstva za zaštitu i higijenu, što je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak demantovao, napominjući da beogradskim vrtićima ne nedostaje apsolutno ništa od zaštitne opreme.

Autor: V. Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama