У Европи и Србији жене су образованије од мушкараца

26 јула, 2017

Јаз у зарадама у Европској унији износи 16 одсто у корист мушкараца, а у Србији, чак и у сектору здравства и социјалне заштите у којој жене чине већину запослених, у просеку су за 15.463 динара мање плаћене у у односу на мушке колеге

Готово у свим земљама Европе жене чине образованији део популације, а подаци Евростата говоре да је на универзитетима у ЕУ током 2015. године дипломирало пет милиона студената – већину њих чине жене. Естонија има највећи проценат жена међу дипломираним студентима, али и највећу разлику у платама између жена и мушкараца која износи 27 одсто. Анализа Европског статистичког бироа такође сведочи да жене чине већинску радну снагу у професијама као што су образовање и здравство, док мушкарци доминирају у информационим технологијама и инжењерским занимањима.
И док економисти скрећу пажњу на чињеницу да јаз у зарадама у Европској унији износи 16 одсто у корист мушкараца, главна тема у британским медијима ових дана су разлике у платама између жена и мушкараца запослених на Би-Би-Сију.
Аутор: Катарина Ђорђевић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама