U planu Ministarstva navedeno da će direktori biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece

avgust 22, 2021

Đacima dugujemo redovan polazak u školu. Na sve strane se održavaju festivali, vašari, koncerti, utakmice, pa je logično da i škola počne normalno. U protivnom, načinili bismo nepravdu prema deci i ispalo bi da Krizni štab jedino ne dozvoljava normalno pohađanje nastave.

Foto: Canva

Ovo je stav prosvetnih radnika prema predlogu Ministarstva prosvete kojim je predviđen normalan početak školske godine. Po tom planu koji će biti prosleđen Kriznom štabu na razmatranje, svi đaci bi zajedno seli u klupe i ne bi se delili u grupe, časovi bi trajali 45 minuta, a u slučaju pogoršanja epidemijske situacije škole bi se delile na tri zone: zelenu, narandžastu i crvenu. Tako bi ustanove koje su u zelenoj zoni normalno držale nastavu, one koje “upadnu” u narandžastu zonu časove bi držale po kombinovanom modelu, dok bi škole u crvenoj zoni u potpunosti prešle na onlajn nastavu.

Zone bi se određivale prema procentima zaražene dece, pa bi one koje imaju manje od pet odsto inficiranih đaka bile u zelenoj zoni, one koje imaju između pet i deset odsto zaraženih bile bi u narandžastoj, a ustanove u kojima broj zaraženih premaši 10 odsto ulaze u crvenu zonu.

– Ovaj plan deluje prihvatljivo, videćemo kako će se pokazati u praksi, uglavnom dobro je što će škola početi normalno – kaže, za naš list, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Jedna od novina od prvog septembra tiče se i kombinovane nastave, pa tako se više neće primenjivati model po kome se jedne nedelje ide u školu, a sledeće časovi slušaju kod kuće, već će se đaci smenjivati u školi svaki drugi dan.

– To je dobra odluka i mi smo to odavno predlagali – kaže Aleksandar Markov. – U sedmici kada ne idu u školu, već uče od kuće, đaci se ponašaju kao da su na raspustu, gube kontinuitet i svaki dodir sa školom. Smenjivanje dan za danom je bolje rešenje.

Takođe, u planu Ministarstva je navedeno da će direktori biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

O načinu nastave odlučivaće škole, na osnovu toga u kojoj se zoni nalaze, što znači da je odlučivanje decentralizovano. Do sada je praksa bila da škola pošalje predlog Ministarstvu prosvete koje je donosilo konačnu odluku.

I roditelji su zadovoljni najavom da će škola početi redovno. Oni se slažu sa prostvenim radnicima da je onlajn nastava dobro samo kao pomoćno sredstvo, ali da onlajn učenje na duži rok ne daje dobar rezultat.

– Naročito je važno da redovno idu u školu deca koja kreću u prvi i peti razred osnovne škole i oni koji polaze u srednju školu. Ne možemo prvačiće opismeniti preko kompjutera – kažu direktori škola.

I sindikati su saglasni da školska godina treba da počne regularno 1. septembra, ali da će ta odluka zavisiti od predloga Kriznog štaba i pandemije virusa korona.

– Nakon održanog sastanka usaglašeno je da su u opciji tri modela nastave – svi učenici u školi, deo u klupama, deo onlajn i potpuno onlajn – rekao je Zvonimir Jović iz USPRS. – Redovnu nastavu ne može ništa da zameni, a u slučaju porasta broja obolelih, primeniće se neki od drugih modela.

Krizni štab na potezu

Konačnu odluku o predlogu Ministarstva prosvete doneće Krizni štab na sednici koja će biti održana početkom nedelje. Moguće je da će biti unete i neke promene u predlog Ministarstva, pa će svi detalji biti poznati tek nakon rasprave na sednici ovog tela. Nakon što bude doneta konačna odluka, Ministarstvo će školama proslediti uputstvo o organizaciji nastave. Uglavnom, sve će biti poznato najkasnije do kraja nedelje.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "U planu Ministarstva navedeno da će direktori biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece"

  1. Mima kaže:

    Direktori će biti u obavezi da svakog utorka obaveštavaju školsku upravu o broju zaražene dece – a kako će oni znati broj zaražene dece? Koga oni zezaju…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama