U RS nema male mature, časovi u osnovnim školama najkasnije do 18. juna

10 maja, 2021

Nastava u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biće završena najkasnije do 18. juna, a u srednjim do 8. juna bez promene načina izvođenja nastave.


Konstatovano je ovo na današnjem sastanku koji je ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić održala onlajn sa predsednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Bojanom Đenićem, piše Srpskainfo.

Ministarka je upoznala predsednike aktiva direktora da se u kontinuitetu prikupljaju spiskovi zainteresovanih radnika u prosveti i kulturi za vakcinisanje, koje je planirano u predstojećem periodu, a prema planu vakcinacije Instituta za javno zdravstvo RS. To će biti od naročite važnosti s obzirom na nastojanja da od septembra bude redovno odvijanje nastave kao što je bilo i pre pojave pandemije korona virusa, saopšteno je iz ministarstva.

Još jednom je potvrđeno da ove godine neće biti organizovana eksperimetnalna mala matura, kao i da će biti zatraženo mišljenje Instituta za javno zdravstvo u vezi sa izvođenjem ekskurzija i škola u prirodi.

Istaknuto je da je završen priručnik za nastavnike za predmete od nacionalnog značaja koji će biti primenjivan u narednoj školskoj godini i naglašeno da će učenici prve trijade u narednoj školskoj godini imati mogućnost primene digitalnih sadržaja/udžbenika, kao i da će Vlada obezbediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, svako treće i naredno dete iz višečlanih porodica svih razreda osnove škole, odlične učenike iz višečlanih porodica, te pobednike takmičenja.

Takođe, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi na reviziji i adaptaciji postojećih udžbenika, pregledu sadržaja, a u skladu sa Pravilnikom o standardima udžbenika za osnovne škole.

Ministar Natalija Trivić napomenula je da se radi na izradi Strategije razvoja obrazovanja za 2021-2030. godine. Republički pedagoški zavod je predstavio novi Nastavni plan za osnovno vaspitanje i obrazovanje, te reformu gimnazija. Do kraja mjeseca biće objavljen Konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u školsku 2021/22. godinu, a i ove godine biće stipendirani učenici prvog razreda koji se odluče za deficitarna zanimanja.

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama