У РС нема мале матуре, часови у основним школама најкасније до 18. јуна

Настава у свим основним школама у Републици Српској биће завршена најкасније до 18. јуна, а у средњим до 8. јуна без промене начина извођења наставе.


Констатовано је ово на данашњем састанку који је министарка просвете и културе РС Наталија Тривић одржала онлајн са председницима актива директора основних и средњих школа, директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директором Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Бојаном Ђенићем, пише Српскаинфо.

Министарка је упознала председнике актива директора да се у континуитету прикупљају спискови заинтересованих радника у просвети и култури за вакцинисање, које је планирано у предстојећем периоду, а према плану вакцинације Института за јавно здравство РС. То ће бити од нарочите важности с обзиром на настојања да од септембра буде редовно одвијање наставе као што је било и пре појаве пандемије корона вируса, саопштено је из министарства.

Још једном је потврђено да ове године неће бити организована експериметнална мала матура, као и да ће бити затражено мишљење Института за јавно здравство у вези са извођењем екскурзија и школа у природи.

Истакнуто је да је завршен приручник за наставнике за предмете од националног значаја који ће бити примењиван у наредној школској години и наглашено да ће ученици прве тријаде у наредној школској години имати могућност примене дигиталних садржаја/уџбеника, као и да ће Влада обезбедити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, свако треће и наредно дете из вишечланих породица свих разреда основе школе, одличне ученике из вишечланих породица, те победнике такмичења.

Такође, Завод за уџбенике и наставна средства ради на ревизији и адаптацији постојећих уџбеника, прегледу садржаја, а у складу са Правилником о стандардима уџбеника за основне школе.

Министар Наталија Тривић напоменула је да се ради на изради Стратегије развоја образовања за 2021-2030. године. Републички педагошки завод је представио нови Наставни план за основно васпитање и образовање, те реформу гимназија. До краја мјесеца биће објављен Конкурс за упис ученика у прве разреде средњих школа у школску 2021/22. годину, а и ове године биће стипендирани ученици првог разреда који се одлуче за дефицитарна занимања.

Извор: Блиц