У школама ради укупно 1000 “нестручних” наставника

12 септембра, 2019

Према подацима Министарства просвете, у Србији је прошле године било 1.000 нестручних наставника и они су учили око 27.000 основаца, пишу “Вечерње новости”.

Да би решили проблем недостатка стручних наставника појединих предмета, Министраство спрема конкурс за стипендирање студената друге и треће године физике, математике, информатике, српског, енглеског и немачког језика и књижевности који су заинтересовани да након студија раде у школи.

Како се наводи, Министарство просвете жели да кроз стипендије од 12.000 динара месечно укаже студентима на значај наставничке професије.

Лист пише да наведене предмете у неким школама предају просветари који немају потребно образовање прописано правилницима.

Према подацима Министарства просвете, има 457 нестручних наставника математике, 239 физике, 109 наставника информатике, 133 наставника немачког и 48 енглеског језика.

Најлошија ситуација била је у Зрењанину, а најбоља у Крагујевцу, пишу “Новости”.

Прецизни подаци, како се наводи, биће доступни када се успостави јединствен информациони систем у просвети.

“Министарство је ради потпунијег сагледавања овог проблема затражило податке од школа о наставницима који предају те предмете, а који по важећем правилнику немају потребне квалификације. Иако су то углавном наставници који су ангажовани на одређено време и који су често на замени у основним школама намера нам је да сагледамо све аспекте и да почетком наредне године организујемо прве обуке, тј. кратке циклусе у сарадњи са матичним факултетима и универзитетима и то из области математике и физике за које према првим подацима постоји највећа потреба”, кажу саговорници листа из Министарства.

Извор: Новости/Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "У школама ради укупно 1000 “нестручних” наставника

  1. VIDA каже:

    Naša škola angažuje učiteljice za sve nastavne predmete, da ne bi ostale bez posla. Stručne nastavnike daju drugim školama iz nama nepoznatih razloga. Dece je sve manje, ali ne mogu se na štetu naše dece “čuvati” nestručne učiteljice. Iz godine u godinu situacija će biti sve gora i gora, ovako se ne može u nedogled. Mislim da bi ministarstvo trebalo da odreaguje i da donese odluku da učiteljice ne mogu predavati matematiku, fiziku i hemiju. Ista situacija je i sa stranim jezicima (završe kurs i predaju u školama). Nije moguće da na birou nema profesora stranih jezika, ali se oni ne primaju zato što se časovi stranih jezika daju učiteljicama da bi imale dovoljan fond časova.

  2. Mirko каже:

    Najgore od svega je to što najbolje rezultate postižu “nestručni”?…Mogli su malo i tu statistiku da provere!?

  3. Nebitno каже:

    Nestručni, nekvalifikovani. Evo i kod nas radi devojka koja nije završila master a studirala po Bolonji. A ja sa masterom sedim kod kuće. Ali veza…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама