U školama radi ukupno 1000 “nestručnih” nastavnika

12 septembra, 2019

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika i oni su učili oko 27.000 osnovaca, pišu “Večernje novosti”.

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministrastvo sprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.

List piše da navedene predmete u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika.

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu, pišu “Novosti”.

Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

“Ministarstvo je radi potpunijeg sagledavanja ovog problema zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije. Iako su to uglavnom nastavnici koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba”, kažu sagovornici lista iz Ministarstva.

Izvor: Novosti/Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "U školama radi ukupno 1000 “nestručnih” nastavnika

  1. VIDA kaže:

    Naša škola angažuje učiteljice za sve nastavne predmete, da ne bi ostale bez posla. Stručne nastavnike daju drugim školama iz nama nepoznatih razloga. Dece je sve manje, ali ne mogu se na štetu naše dece “čuvati” nestručne učiteljice. Iz godine u godinu situacija će biti sve gora i gora, ovako se ne može u nedogled. Mislim da bi ministarstvo trebalo da odreaguje i da donese odluku da učiteljice ne mogu predavati matematiku, fiziku i hemiju. Ista situacija je i sa stranim jezicima (završe kurs i predaju u školama). Nije moguće da na birou nema profesora stranih jezika, ali se oni ne primaju zato što se časovi stranih jezika daju učiteljicama da bi imale dovoljan fond časova.

  2. Mirko kaže:

    Najgore od svega je to što najbolje rezultate postižu “nestručni”?…Mogli su malo i tu statistiku da provere!?

  3. Nebitno kaže:

    Nestručni, nekvalifikovani. Evo i kod nas radi devojka koja nije završila master a studirala po Bolonji. A ja sa masterom sedim kod kuće. Ali veza…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama