U školama uklanjaju analogne satove jer deca imaju poteškoća da ih koriste

31 marta, 2019

Svakog dana sve više smo zavisni od ekrana. Na poslu, kod kuće, čak i u prevozu ekrani su neizbežni deo naše svakodnevnice. Korak dalje u okretanju leđa svemu što nije digitalno napravile su škole u Velikoj Britaniji, gde nastavnici sve više uklanjaju iz učionica analogne satove i zamenjuju ih digitalnim. Zašto? Učenici imaju poteškoća pri korišćenju analognog sata,

Malcolm Trobe, koji je zamenik generalnog sekretara Asocijacije direktora škola, rekao je za britanski Telegraf da su đaci mlađi od 18 godina izuzetno naviknuti na digitalne servise.

“Nove generacije nisu baš dobre u korišćenju analognih satova,” objasnio je. “Naviknuti su na digitalni prikaz vremena koji imaju na telefonima, tabletima, računarima. Gotovo sve čega se dotaknu je digitalno, pa su samim tim na sve strane izloženi digitalnom prikazu vremena.”

Trobe, koji je radio kao direktor jedne škole rekao je da nastavnici žele da deca budu opuštena tokom ispita, a tradicionalni satovi uzrokuju nepotreban stres. A škole žele da stvari olakšaju.

“Škole čine sve da se deca osete opušteno i lišeno stresa. Postoji velika prednost u korišćenju digitalnih satova u učionicama jer je mnogo manja verovatnoća da se pogreši prilikom procene koliko je još vremena za rad preostalo.” – zaključuje Trobe

Sally Payne, koja je glavni pedijatar terapeut u Heart of England foundation NHS Trust, izjavila je 2018 da je deci sve teže da drže olovke upravo zbog preterane upotrebe novih tehnologija.

“Da bi dete moglo da drži i pravilno koristi olovku potrebna mu je snažna kontrola mišića prstiju. Deci su potrebne mnoge prilike da razviju te veštine. Lakše je detetu dati iPad nego ga ohrabriti da se bavi aktivnostima koje će mu razvijati motoriku kao što su kockice, seckanje, lepljenje itd.” – kaže Sally Payne.

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "U školama uklanjaju analogne satove jer deca imaju poteškoća da ih koriste"

  1. Anica kaže:

    Debilizam!Predlažem digitalnu hranu,digitalni vazduh,…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama