У школама уклањају аналогне сатове јер деца имају потешкоћа да их користе

31 марта, 2019

Сваког дана све више смо зависни од екрана. На послу, код куће, чак и у превозу екрани су неизбежни део наше свакодневнице. Корак даље у окретању леђа свему што није дигитално направиле су школе у Великој Британији, где наставници све више уклањају из учионица аналогне сатове и замењују их дигиталним. Зашто? Ученици имају потешкоћа при коришћењу аналогног сата,

Malcolm Trobe, који је заменик генералног секретара Асоцијације директора школа, рекао је за британски Телеграф да су ђаци млађи од 18 година изузетно навикнути на дигиталне сервисе.

“Нове генерације нису баш добре у коришћењу аналогних сатова,” објаснио је. “Навикнути су на дигитални приказ времена који имају на телефонима, таблетима, рачунарима. Готово све чега се дотакну је дигитално, па су самим тим на све стране изложени дигиталном приказу времена.”

Trobe, који је радио као директор једне школе рекао је да наставници желе да деца буду опуштена током испита, а традиционални сатови узрокују непотребан стрес. А школе желе да ствари олакшају.

“Школе чине све да се деца осете опуштено и лишено стреса. Постоји велика предност у коришћењу дигиталних сатова у учионицама јер је много мања вероватноћа да се погреши приликом процене колико је још времена за рад преостало.” – закључује Trobe

Sally Payne, која је главни педијатар терапеут у Heart of England foundation NHS Trust, изјавила је 2018 да је деци све теже да држе оловке управо због претеране употребе нових технологија.

“Да би дете могло да држи и правилно користи оловку потребна му је снажна контрола мишића прстију. Деци су потребне многе прилике да развију те вештине. Лакше је детету дати iPad него га охрабрити да се бави активностима које ће му развијати моторику као што су коцкице, сецкање, лепљење итд.” – каже Sally Payne.

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У школама уклањају аналогне сатове јер деца имају потешкоћа да их користе"

  1. Аница каже:

    Debilizam!Predlažem digitalnu hranu,digitalni vazduh,…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама