У школе и вртиће стижу саветници за заштиту од насиља

5 маја, 2019

Министарство просвете Србије ангажžоваће 74 саветника за заштиту од насиља у школама, а тим поводом Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства наводи да су саветници људи који већ раде у просвети и који су показали ефикасност у раду.

Она је за РТС данас рекла да ће саветници проћи додатну обуку о прописима и процедурама у области заштите од насиља, права, одговорности и обавезе запослених и деце, односно ученика и родитеља.

Кривокућа је додала да су саветнике за заштиту од насиља предложžили просветни саветници који ће директно с њима да сарађују и чине тим који ће у свакој школској управи бити додатна помоћ.

Они ће помоћи у решавању свих околности и потреба локалних средина и осигурати да се у установама доследно делује у складу са прописима у ситуацијама насиља.

Миља Кривокућа је додала и да ће саветници бити присутни у предшколским установама, основним и средњим школама.

– Мора да постоји сарадња и разумевање између школе, наставника и родитеља. На основу пријава, могу да кажžем да је видљива појачана осетљивост у препознавању насиља. Школе реагују и пријављују насиље, али имамо и случајева кад долази до неразумевања између наставника и родитеља – објашњава Кривокућа.

Она је додала да је ученицима и родитељима на располагању СОС телефон свакога дана од 7.30 до 15.30.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама