У школу по бољу оцену

14 децембра, 2020

Ученици који нису задовољни предлогом закључних оцена за крај првог полугодишта могу да поправе успех ове недеље на усменој провери знања у учионици

Предлози закључних оцена за крај првог полугодишта углавном су утврђени и саопштени ђацима. Ове седмице у учионицу ће моћи да дођу ученици који желе да поправе оцене уз обавезни договор са разредним старешином и предметним наставницима, да би школе скројиле распоред посебних часова за старије основце и средњошколце желе да покажу да знају више него што су проценили њихови професори. Није много пријављених ученика за додатну проверу знања у школама, а и од тог броја добар део њих ће одговарати због инсистирања родитеља а не нарочите жеље да постигну бољи успех, процењују директори осмолетки и средњих школа.

Увек у школама буде неоцењених школараца, који су редовно пратили наставу али нису успели да из свих предмета добију бар по једну оцену. За поједине ученике са сметњама у развоју који у редовним школама уче по индивидуалном образовном плану, а од почетка школске године одлуком родитеља су похађали наставу на даљину, предлог наставника је да остану неоцењени. Јер, иако би закључне оцене у овом тренутку могли да утврде са мање оцена него у редовним околностима, просветни радници страхују да би тако изведен општи успех пре био депримирајући него подстицајан за ђаке са развојним сметњама.

– Оцењивање ученика на основу усмене провере постигнућа изузетно може да се обавља непосредно у школи, уколико је ученик незадовољан предлогом закључне оцене – реченица је из упутства Министарства просвете због које су у оперативним плановима школа директори, како кажу, предвидели да се до петка, 11. децембра, дају предлози закључних оцена а до понедељка, 13. децембра, утврди распоред долазака ученика у школе да поправе оцене.

Нема директора који се посвећено бави својим послом да није приметио да су последња упутства надлежних „мање лоша него сва претходна”. Има директора који у разговору за наш лист опишу реалне потешкоће у раду, а кад то буде објављено „због замерки са више инстанце” замоле да нам убудуће буду саговорници само за похвалне теме. У намери да, као и увек, објективно известимо стручну и општу јавност, али да због тога не трпе наши саговорници, њихова имена остаће позната редакцији.

– Нису сигурни професори да ли добро раде ако на основу једне оцене дају закључну, или ако оставе ђаке неоцењеним како ће то да се протумачи. Наставник је аутономан у планирању оцењивања, али није добио најјаснија упутства. Пустили су нас да се сналазимо. Може да се утврди закључна са недовољним бројем оцена. Нису неопходне четири оцене за предмете са недељним фондом од два часа или више, нити две оцене за предмете са једним часом седмично. Дилема је, а нигде није прописано, да ли у оба случаја закључна може да се предложи на основу само једне оцене. Збуњује и незванично тумачење Министарства просвете да може и без закључивања оцена – илуструје директор гимназије с којим смо разговарали.

Званично је остављена могућност да се писмени задаци из овог пребаце у наредно полугодиште, тиме још једна оцена недостаје за закључну на полугодишту. А ако ђак није задовољан и хоће да одговара професори морају да га питају – у школи.

– Због актуелне епидемиолошке ситуације тражимо и сагласност родитеља да ученици дођу у школу да одговарају за бољу оцену. Искуства професора из онлајн одговарања су разна. Ту стварно има сналажења, посебно код тестова. Јако је тешко обезбедити регуларност такве провере и објективност оцене. Тако да је све у овом тренутку нужна импровизација. Професори траже решења, није их лако наћи – уверава наш саговорник.

У Војводини су, кажу, сада у мањем проблему, јер су и без недавних измена школског календара планирали да око 20. децембра иду на распуст, док су колеге у остатку Србије рачунале да ће до краја јануара имати времена за завршна одговарања пре закључивања полугодишњег успеха ученика.

– Нема тог упутства које може да одговори на бројне недоумице. Принцип је радите како знате, све ће то бити статистика. Одговара већини ђака и родитеља, али и добром делу наставника, да „ишамарају” само добре оцене, неће их нико прозивати. Свима одговара лажна слика, представа. Хоће ли се некоме обити о главу? Хоће. Деци. Зато им увек напомињем да уче због себе – поентира директор једне техничке школе у Шумадији.

Страх основаца

Да нарочито основци страхују од неоцењености објашњава директорка једне од београдских осмолетки у којој због отежавајућих околности нису сва деца била у прилици да одговарају за оцену, па је неколико ђака остало неоцењено.

– Одмах себе виде на разредном испиту, иако није тако. Ученик који редовно похађа наставу и извршава школске обавезе, али је из оправданих разлога неоцењен, има право да буде испитан на посебно додатном часу и да добије оцену у присуству разредног старешине и педагога или психолога школе. У овим околностима то ће значити да ће почетком регуларног рада школа сва деца добити прилику да буду оцењена – закључује она.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама