U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

14 februara, 2020

Đaci će moći da se ubrzano školuju i za cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare…

Foto: Canva

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja, a srednja škola biće obavezna za sve, otkriva ministar prosvete Mladen Šarčević!

Kako Informer saznaje, na spisku novih zanimanja naći će se smerovi za buduće sobarice, molere, cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare… Javna rasprava o ovoj, ali i ostalim novinama u predškolskom i školskom obrazovanju počinje 13. februara, a u oktobru ove godine organizovaće se i javno usvajanje predloga strategije za nova zanimanja.

Obavezno školovanje

Prema rečima ministra Šarčevića, oko 95 odsto dece upisuje srednju školu i napominje da će novi dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući i ostale učenike.

– Ideja je da se uvedu dvogodišnji smerovi i mi smo tu inicijativu prosledili Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tu će, između ostalog, biti i profili za sobaricu, cvećara-rasadničara, pomoćnog kuvara, viljuškara, servirku, molera… Ovi programi trajaće dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije. Pored njih, ideja je da se omogući i veći izbor i trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovanih profila – ističe Šarčević.

Kazne za izbegavanje srednje škole
U Ministarstvu prosvete navode i da će, onog trenutka kada srednja škola postane obavezna, biti predviđene i kazne za one koji budu odbijali da idu na nastavu.

– Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara – navode u resornom ministarstvu.

Na pitanje kada će srednje obrazovanje biti i zvanično obavezno, ministar odgovara:

– Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja do 2030. počinje 13. februara, i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predškolsko i osnovno obrazovanje. U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje. U oktobru planirano je da bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije – navodi ministar.

Posao budućnosti

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da je to sjajna ideja i da će novi i kraći smerovi biti idealni za one koji žele da se bave samo zanatom.

Zanimanja
* sobarica
* servirka
* pomoćni kuvar
* frizer
* vozač krana
* traktorista
* moler
* keramičar
* ratar
* viljuškar
* cvećar
* staklorezac

– Ovo je odličan predlog resornog ministarstva i smatram da svi koji smo deo njega treba da ga podržimo. Ovim ne samo da će zaživeti izumrli smerovi u srednjim stručnim školama već će se pružiti i šansa onim đacima koji nisu karijeristi i koji imaju za cilj da za kratko vreme savladaju zanat i dobiju za njega zvanje i diplomu. Pored ovih zanimanja koja je nabrojao ministar, mislim da će se na spisku naći i programi za frizera, keramičara, ratara, vozača krana, traktoristu…. Sve ono gde je posao siguran zadržaće mlade u Srbiji i omogućiti im dobru zaradu, a uz to je i školovanje kraće – naglašava Antić, i dodaje da će to poboljšati i zaposlenost u Srbiji, ali i razvijanje privrede.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja"

  1. Marsovac kaže:

    U Srbistanu moze u diploma bez skole, sto da ne. Samo reci koju hoces, jer ionako moramo da pisemo samo pozitivne ocene! Odavno je obrazovni sistem Srbije na kolenima.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama