У Србији ће ускоро бити уведено двогодишње средње образовање за чак 40 најтраженијих занимања

14 фебруара, 2020

Ђаци ће моћи да се убрзано школују и за цвећаре-расадничаре, помоћне куваре, виљушкаре, сервирке, стаклоресце, фризере, трактористе, ратаре…

Foto: Canva

У Србији ће ускоро бити уведено двогодишње средње образовање за чак 40 најтраженијих занимања, а средња школа биће обавезна за све, открива министар просвете Младен Шарчевић!

Како Информер сазнаје, на списку нових занимања наћи ће се смерови за будуће собарице, молере, цвећаре-расадничаре, помоћне куваре, виљушкаре, сервирке, стаклоресце, фризере, трактористе, ратаре… Јавна расправа о овој, али и осталим новинама у предшколском и школском образовању почиње 13. фебруара, а у октобру ове године организоваће се и јавно усвајање предлога стратегије за нова занимања.

Обавезно школовање

Према речима министра Шарчевића, око 95 одсто деце уписује средњу школу и напомиње да ће нови двогодишњи циклуси образовања привући и остале ученике.

– Идеја је да се уведу двогодишњи смерови и ми смо ту иницијативу проследили Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Ту ће, између осталог, бити и профили за собарицу, цвећара-расадничара, помоћног кувара, виљушкара, сервирку, молера… Ови програми трајаће две године и имају други ниво квалификације. Поред њих, идеја је да се омогући и већи избор и трогодишњих и четворогодишњих образованих профила – истиче Шарчевић.

Казне за избегавање средње школе
У Министарству просвете наводе и да ће, оног тренутка када средња школа постане обавезна, бити предвиђене и казне за оне који буду одбијали да иду на наставу.

– Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа казне за родитеље који одбијају да упишу дете у основну школу, а кад средње образовање постане обавезно, казне ће бити сличне. Прво иду опомене, а потом новчане казне од 5.000 до 100.000 динара – наводе у ресорном министарству.

На питање када ће средње образовање бити и званично обавезно, министар одговара:

– Кад ће оно званично постати обавезно, зависи од тога кад ће доћи до промене Устава, зато што у Уставу стоји одредба да је основно образовање обавезно и бесплатно, а средње бесплатно. Јавна расправа о Нацрту стратегије образовања до 2030. почиње 13. фебруара, и то представљањем у ком правцу је планирано да се развија предшколско и основно образовање. У марту ће бити представљени планови за средње образовање, у априлу ученички и студентски стандард и инвестиције, затим иде наука и у јуну високо образовање. У октобру планирано је да буде организовано јавно слушање и усвајање предлога стратегије – наводи министар.

Посао будућности

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже за Информер да је то сјајна идеја и да ће нови и краћи смерови бити идеални за оне који желе да се баве само занатом.

Занимања
* собарица
* сервирка
* помоћни кувар
* фризер
* возач крана
* тракториста
* молер
* керамичар
* ратар
* виљушкар
* цвећар
* стаклорезац

– Ово је одличан предлог ресорног министарства и сматрам да сви који смо део њега треба да га подржимо. Овим не само да ће заживети изумрли смерови у средњим стручним школама већ ће се пружити и шанса оним ђацима који нису каријеристи и који имају за циљ да за кратко време савладају занат и добију за њега звање и диплому. Поред ових занимања која је набројао министар, мислим да ће се на списку наћи и програми за фризера, керамичара, ратара, возача крана, трактористу…. Све оно где је посао сигуран задржаће младе у Србији и омогућити им добру зараду, а уз то је и школовање краће – наглашава Антић, и додаје да ће то побољшати и запосленост у Србији, али и развијање привреде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У Србији ће ускоро бити уведено двогодишње средње образовање за чак 40 најтраженијих занимања"

  1. Marsovac каже:

    U Srbistanu moze u diploma bez skole, sto da ne. Samo reci koju hoces, jer ionako moramo da pisemo samo pozitivne ocene! Odavno je obrazovni sistem Srbije na kolenima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама