U Vojvodini će od 300 škola biti ZATVORENO ČAK 90

26 jula, 2017

U poslednjih deset godina populacija opada za pet odsto svake godine i nema tendencija da će se to zaustaviti, zbog čega će skoro trećina škola u Vojvodini biti zatvorena.

To predviđa Eva Mikuška, viši predavač Univerziteta u Čičesteru, koja je predstavila rezultate svog istraživanja u okviru stručnog rada o fenomenu iseljavanja stanovništva iz Vojvodine u Savremenoj galeriji u Subotici, u okviru projekta “Oni koji odlaze”. U tome joj pomaže i koleginica Judita Rafai, etnolog i docentkinja na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici.
Od istraživanja mađarskog stanovništva u Vojvodini kroz istoriju zabavišta i škola od Prvog svetskog rata do danas, fokus se pomerio na većinsko stanovištvo i iznedrio činjenicu da je ugrožen opstanak škola i obdaništa.
– Podaci i brojke su depresivni, recimo, na području Sombora ima mesta za 5.000 đaka. Samo 3.000 je upisano, a 2.000 je ostalo nepopunjeno. Ako nemamo osnovce, nećemo imati potrebu ni za fakultetima i nastavnicima. Balans je porušen – kaže Eva Mikuška, ističući da je i u subotičkim školama, gde je nekada bilo i po šest novih odeljenja, sada gotovo nemoguće napuniti dva, jedno na srpskom nastavnom jeziku, drugo na mađarskom.
Mikuška je viši predavač Univerziteta u Čičesteru
Iako je istraživanje još u toku, već sada se pokazalo da je iseljavanje uzelo maha, pošto ne odlaze samo mladi već i zreli ljudi od 40 i 50 godina. Jedno od pitanja je i zašto.
– Zabluda je misliti da su migracije iz Srbije samo ekonomski trend, jer je veliko pitanje da li je uvek moguće postići ono što smo već ovde ili što ovde imamo. Rad poteže upravo to pitanje i to će nas i dalje terati da istražujemo zašto se odlazi sa ovog područja. Gasterbajteri su bili nedovoljno obrazovani i radili su fizičke poslove u inostranstvu, a sada odlaze obrazovani ljudi, čak i deca pričaju da žele u inostranstvo. U Engleskoj više od milion školovanih Poljaka radi nisko plaćene poslove u hotelijerstvu, u zabavištima, čiste. Znam za mnoge ljude koji su napustili domovinu i žive lošije. Ne postoji potpuna sigurnost na Zapadu, niti je lako i jednostavno ostati – i tamo možete dobiti otkaz, a fakultet se godišnje plaća 10.000 evra i više, zbog čega bi i trebalo da sama Vlada istraži zbog čega nas je sve manje – upozorava Mikuška.
I sama naučnica trenutno živi u Engleskoj od 1992. godine, a rođena je u Subotici.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "U Vojvodini će od 300 škola biti ZATVORENO ČAK 90"

  1. Zvezdan Tadić kaže:

    Uz dužno poštovanje, lako je vršiti ispitivanja i istraživanja o problemu koji je evidentan. Neka naučnica ponudi rešenje koje će omladinu, pa i zrelije, zadržati u Srbiji. Neka se i ona i mnogi drugi vrate u Srbiju i bar solidarno podele život, ako ga već ne možemo popraviti, sa onima koji su ostali, pa ma kakav on bio. Lično, ne zameram onima koji su otišli, jer rešenje i ako postoji, ne verujem da iko može realizovati. Jednostavno, točak istorije je tako usmeren, sviđalo se to nama ili ne. Jedna država manje, jedan narod manje, šta je to u globalu za planetu i univerzum.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama