U vrtić od ponedeljka mogu sva deca, iz sindikata tvrde da nisu spremni za to

maj 17, 2020

U beogradske vrtiće od ponedeljka mogu sva deca, ali vrtići nisu spremni da rade punim kapacitetima, pa se mogu samo uzdati u savesnost roditelja, kaže za nova.rs predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović.

Foto: Canva

Jovanović tvrdi da bi u slučaju povratka većeg broja dece u vrtiće prvo nastao problem oko njihovog prijema.

“Ako bi se sada vratio veliki broj dece, koliko bi samo vremena trebalo da ona uđu unutra? Potrebno je vreme da se ispoštuju predviđene procedure”, kaže Jovanović.

Podsećamo da je prilikom ulaska i izlaska iz vrtića neophodno držanje distance od dva metra, a prijem dece traje do 8.15, nakon čega se vrata zaključavaju.

Svi koji ulaze u vrtić, prolaze dezobarijere. Roditelji obavezno ulaze sa maskama i rukavicama na koje se prska sredstvo za dezinfekciju. Deca nakon ulaska u zgradu peru i dezinfikuju ruke, nakon čega mogu kod vaspitača.

Predsednica sindikata navodi da je trenutni odziv za vrtiće jako mali i ne očekuje da će doći do naglog porasta broja dece, jer su kako kaže, roditelji savesni.

“Imali smo mnogo veće razumevanje i podršku od roditelja nego od nadležnog ministarstva”, kaže ona i navodi da joj nije jasno zbog čega se sve mere tako brzo popuštaju.

U toku prve nedelje, u vrtiće su mogla da se vrate samo deca čija su oba roditelja morala na posao, što su morali i da dokumentuju.

Pošto se pojavio manji broj dece nego što je bilo prijavljeno, Gradska uprava Beograda dobila je saglasnost Ministarstva prosvete da od ponedeljka 18. maja dozvoli dolazak i dece deca i čiji roditelji nemaju potvrdu poslodavca o radnom angažovanju.

Član kriznog štaba Srbije za borbu sa koronavirusom, epidemiolog dr Predrag Kon, rekao je da će se posledice otvaranja vrtića videti tek za sedam do deset dana nakon što deca krenu u njih. On je ranije napominjao da je struka za to da se vrtići otvore tek od prvog juna.

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama